Finansal kiralama sözleşmeleri
Leasing contracts
- Tez No: 501140
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP İPEK YÜCER AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kiralama, Finansal Kiralama Sözleşmesi, Finansal Kiralama Şirketi, Leasing, Leasing Contract, Leasing Company
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Finansal Kiralama, işletmelerin finansman ihtiyacını sağlamak için gerek ülkemizde, gerekse de dünya genelinde yaygın olarak başvurulan bir yöntemdir. Bu çalışmada Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu çerçevesinde, öncelikle Finansal Kiralama sözleşmesinin tanım ve unsurları, akabinde ise kiralayan ve kiracının borçları inceleme konusu yapılmıştır. Finansal Kiralama sözleşmesi, temelinde kredi kullandırma amacı taşıyan, fakat kredi kullandırma öğesi dışında diğer öğeleri de bünyesinde bulunduran“kiralayanın, kiracının talebi ve seçimi üzerine üçüncü kişiden satın aldığı veya başka suretle temin ettiği bir malın zilyetliğini, ondan her türlü faydayı sağlamak üzere bir kir bedeli karşılığında kiracıya bırakmasını öngören bir sözleşme”türüdür. Ülkemizde finansal kiralama sözleşmesi özellikle vergisel avantajları sebebiyle kullanımına sıkça rastlanan bir sözleşme haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Leasing is widely used method in our country and in the world to meet the financial needs of the enterprises. In this work prepared as a master thesis, at first the definition and elements of leasing contract, after then the obligations of lessor and lessee is reviewed within the context of Leasing, Factoring and Finance Companies Act. Financial leasing contracts, in general, aim to provide credits for clients, however they carry some particular features as well. To this regard, upon the request and choice of lessee, lessor should leave the prossession of a property, which he has boughtor assured anyway before, fort he use of leaseholder in Exchange of monetary value; and leaser should obey the condition of not to cancel the contract during the determined period of time. In our country, the application of leasing contracts has increased because of its advantages, particularly advantages related with the taxes.