İkinci ve üçüncü basamak tedavi edici sağlık hizmeti sunan kuruluşların (hastanelerin) verdikleri hizmetlere göre karşılaştırılması
Comparison of secondary and tertiary level healthcare providers with respect to provided services
  1. Tez No: 501142
  2. Yazar: SELMAN COŞĞUN
  3. Danışmanlar: PROF. METİN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: uzmanlık hizmetleri, tıbbi branşlar, ikinci basamak, üçüncü basamak, Speacialty services, medical branches, secondary level of care, tertiary level of care
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Gelişen dünya ile birlikte tıbbi uzmanlık hizmetleri de gelişmekte zamanla bazı uzmanlık hizmetleri kendi içerisinde bölünerek yeni uzmanlık alanlarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu uzmanlık hizmetleri dünyanın her bir yanında farklı basamaklarda hastalara sunulmaktadır. Önceki yıllarda sağlık hizmetleri sadece kamu tarafından sunulmaktayken günümüzde özel hastanelerin hizmet vermeye başlaması ile birlikte uzmanlık hizmetlerin sunumu basmaklar arasında daha da karmaşık bir hal almıştır. Sağlık hizmetlerini gerektiğinde kaliteli ve doğru şekilde sunmak hastanelerin birincil görevidir. Hastaların ihtiyaç duyduğu tıbbi uzmanlık hizmetlerinin uygun şekilde planlanarak en uygun basamakta hastaya sunulması gerekmektedir. Planlama, hastaya doğru uzmanlık hizmetini en uygun zamanda verilmesi yönünden oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmada İstanbul, Londra, Münih ve Havana şehirlerindeki ikinci ve üçüncü basamak hastanelerin uzmanlık hizmetlerini hangi basmakta sundukları araştırılarak, İstanbul şehri ile Londra, Münih ve Havana şehirlerindeki hastaneler bu açıdan karşılaştırılmıştır. Çalışmanın ikinci ve üçüncü bölümünde sağlık hizmetleri ve hastaneler hakkında genel bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde literatür taraması yoluyla araştırma kapsamına alınan Londra, Münih, Havana ve İstanbul illerinde seçilen ikinci ve üçüncü basmak tedavi hizmeti veren hastanelerin verdikleri hizmetler uzmanlık düzeyinde tespit edilerek karşılaştırması yapılmıştır. Sonuç olarak; İstanbul'daki ikinci ve üçüncü basmak düzeyinde hizmet veren hastanelerde sunulan uzmanlık hizmetleri arasında nitelik veya sayı yönünden farklılığa rastlanmamıştır. Her iki basmakta da tüm uzmanlık hizmetlerinin verildiği, ikinci basmak hastanelerin, üçüncü basmaktaki hastanelerle aynı ya da daha fazla branşta hizmet verdiği tespit edilmiştir. Ancak, Londra, Münih, Havana'da ikinci basamak düzeyinde hizmet veren hastanelerde bulunan uzmanlık hizmeti sayılarının üçüncü basmak düzeyinde hizmet veren hastanelerdeki uzmanlık hizmetleri sayılarından daha az olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Healthcare speciality services are improving with the developing world and some specialities are divided into new speciality fields. These services are presented to the patients within different level of care of healthcare services. While healthcare services were provided by public authorities in past years, nowadays providing of specialty services became more complex after private hospitals started to present healthcare services. To provide precise and good quality of healthcare services is the primary duty of hospitals. The medical specialty services should be planned and provided with the most suitable level of healthcare services whenever the patients need. Planning is very important because of presenting precise healthcare service to be presented at the right time. In this study, specialty services given in secondary and tertiary level hospitals in Istanbul, London, Munich and Havana are analyzed and the hospitals serving in Istanbul is compared with the hospitals in London, Munich and Havana. The result of this study is, specialty healthcare services in secondary and tertiary level hospitals should be planned more accurate in Turkey. In this way, the patients would be able to reach to healthcare services in the correct level of care and the treatments would be faster and easier. In conclusion, it is identified that there is no significant difference neither in quality nor in quantity of healthcare services between secondary and tertiary level hospitals in Istanbul. It is determined that all healthcare services is provided in both levels, also the number of departments providing healthcare services in secondary level hospitals is same or more, when compared to tertiary level hospitals. However, it is identified that the number of departments providing healthcare services in secondary level hospitals in London, Munich and Havana is less than the tertiary level hospitals in those countries.