10-15 yaş aralığındaki çocuklarda iki radyografik yöntem ile asimetri indeksi hesaplaması ve kapanış bozukluklarının mandibular asimetri üzerine etkisi
Calculation of asymmetry index between 10-15 years of age children with two radiographic methods and the effect of malocclusion on mandibular asymmetry
  1. Tez No: 501179
  2. Yazar: HÜMEYRA TERCANLI ALKIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN MURAT BİLGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fasiyal asimetri, Maloklüzyon, Panoramik Radyografi, Facial asymmetry, Malocclusion, Panoramic Radiography
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Mandibular asimetri fasiyal görünümü direkt etkilediğinden önemlidir ve farklı kapanış ilişkilerinin mandibular asimetri üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı farklı anatomik noktalar kullanarak kapanış ilişkilerinin mandibular asimetri üzerine etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Bu çalışma kapanış ilişkileri sistemde kayıtlı, panoramik ve posteroanterior görüntüleri mevcut 100 hasta üzerinde retrospektif olarak yürütüldü. Görüntüler üzerinde toplam yedi doğrusal ve iki açısal ölçüm çift taraflı yapılarak Habets asimetri indeksi formülüne göre asimetri indeksleri belirlendi ve kapanış ilişkileri, yaş ve cinsiyetin bu asimetri indeksleri üzerine etkisi incelendi. p ˂ 0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Sağ korpus uzunluğu, sağ ve sol gonial açı, sol birinci büyükazı angulasyon açısı, sağ ve sol horizontal düzlem gonion arası uzaklık değerleri cinsiyete göre; sağ ve sol korpus uzunluğu, sağ gonial açı, sağ vertikal düzlem kondil arası uzaklık ile sağ ve sol horizontal düzlem gonion arası uzaklık değerleri yaşa göre ve sağ kondil yüksekliği, sağ ve sol korpus uzunluğu, sağ vertikal düzlem kondil arası uzaklık ve sol horizontal düzlem gonion arası uzaklık değerleri kapanışa göre değişmekteydi. Vertikal düzlem gonion asimetri indeksi ve horizontal düzlem kondil asimetri indeksi değerleri cinsiyete göre değişirken diğer parametrelerin asimetri indeksi değerleri ile cinsiyet arasında; tüm parametrelerle yaş ve kapanış ilişkisi arasında ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Bazı parametrelerin ölçülen değerleri kapanış ilişkisi ve yaşa göre değişkenlik gösterirken bütün parametrelerin asimetri indeksi değerleri ile yaş ve kapanış ilişkisi arasında bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Mandibular asymmetry is important because of directly impact on the facial appearance and it is thought that different malocclusions are effective on mandibular asymmetry. The aim of this study is to evaluate the effect of malocclusion on the mandibular asymmetry by using different anatomical points. Material and Method: This study was retrospectively conducted on 100 patients who had panoramic and posteroanterior images and whose malocclusions registered in the system. Asymmetry indices were determined according to Habets asymmetry index formula by using total of seven linear and two angular measurements on images and the effect of malocclusions, age and gender on these asymmetry indices were investigated. p ˂ 0.05 was considered statistically significant. Results: Right corpus length, right and left gonial angle, left first molar angulation angle, right and left horizontal plane gonion distance values according to sex; right and left corpus length, right vertical plane condylar distance, and left horizontal plane gonion distance values according to age and right condylar height, right and left corpus length, right vertical plane condylar distance and left horizontal plane gonion distance values varied according to the malocclusions. Vertical plane gonion asymmetry index and horizontal plane condylar asymmetry index values were changed according to sex. Asymmetry index values of other parameters were not correlated with sex and all parameters were not correlated age and malocclussions. Conclusion: Although the measured values of some parameters varied with malocclussion and age, there was no relation between asymmetry index values of all parameters and age and malocclussions.