İzmir Çeşme (Merkez) ve Alaçatı'daki Osmanlı Dönemi mezar taşları
Otoman Period gravestones in İzmir Çesme (center) and Alacatı
  1. Tez No: 501228
  2. Yazar: BİRCAN ULUER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZERRİN KÖŞKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşme, Alaçatı, Mezar taşı, Süsleme, Kitabe, Çeşme, Alaçatı, Grave stones, Ornament, Inscription
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1012
Özet
Çeşme Musalla Mahallesi Merkez Mezarlık, Çeşme Hacı Mehmet Ağa Cami Haziresi ve Alaçatı Memiş Ağa Cami Haziresi'ndeki Osmanlı dönemi mezar taşları tezimizin konusunu oluşturmaktadır. 18.- 19. ve 20 yüzyılın ilk yarısına ait Osmanlı dönemi mezar taşları, Çeşme'nin tarihi açısından da tarihi öneme sahip birer kaynak teşkil etmektedir. Batı Anadolu mezar taşlarıyla ortak özelliklere sahip mezar taşları, dönemin başlıkları, form ve süslemeleriyle de dikkat çeker. Tarihi açıdan büyük önem taşıyan ve çok fazla bilinmeyen bu mezar taşları, mezarlıklardaki yerlerinde kendi sonlarını beklemektedir. Tez çalışmamızda toplamda 205 mezar taşı değerlendirmeye alınmıştır. Mezar taşlarının en erken tarihlisi 1716M, en geç tarihlisi Cumhuriyet dönemine ait 1930 tarihli mezar taşıdır. İncelenen mezar taşlarında 108'i erkek mezar taşıdır. Erkek mezar taşlarından 95'i başlıklı olup diğer 13 mezar taşının başlıkları kırık ve bulunmamaktadır. Kadın mezar taşlarından 79'u sağlam olup 5'inin başlıkları kırık durumdadır. Baş taşları bulunmayan 13 adet ayak taşları tek başlarına değerlendirilmiştir. Tez çalışmamızda mezar taşlarını; teknik ve malzeme, mezar tipi, mezar taşı tipi, başlık tipolojisi, süsleme özellikleri ve mezar taşı yazıları olarak altı ana başlık altında inceleyip değerlendirdik. Süslemelerde kullanılan motifler, naturalist ve Barok üslubun etkisi altında kadın mezar taşlarını süslediği kadar erkek mezar taşlarını da süslediği görülmektedir. Süslemelerde en çok bitkisel motifler kullanılmıştır. Bunun yanında nesneli motifler, geometrik motifler, mimari bezemeli motifler kullanılmıştır. Kitabeler Sülüs, Celi Süslüs, Ta'lik, Celi Ta'lik, Nesih ve Rık'a hatla yazılmıştır. Süslemeleri ve kitabeleriyle sanat tarihi açısından büyük değer taşıyan mezar taşları, tarih boyunca Türk toplumunda ölüme ve ölen şahısa verilen değerin somut örnekleridir. Çeşme mezar taşlarında da son dönem bu kültürel uzantının örneklerini görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is Ottoman period grave stones take place in Çeşme Musalla district central cemetary, Çeşme Hacı Mehmet Ağa mosque cemetary and Alaçatı Memiş Ağa cemetary. Ottoman period grave stones belong to 18th-19th and first half of the 20th century has also an important historical source for Çeşme's history. The grave stones which have common characteristics with western Anatolian's draw attention with forms and ornaments of the period. These very unknown and important historical gravestones have been waiting for the end of themselves in their places. İn my thesis study 205 grave stones were evaluated in total. The earliest date of tombstones belongs 1716's and the latest date belongs to 1930 in republic period. 108 grave stones belong to men among 205 grave stones. 95 male gravestones have headgears and 13 of them are broken or don't have any headgears. 79 female gravestones have headgears and 5 of them are broken. 13 tombs which haven't got any grave stones were evaluated with their present forms. In my thesis work I examined and evaluated the gravestones under six main headings; technic and material, grave type, tombstone type, headgear typology, ornaments and tombstone writings. The motifs used in ornaments under the influnce of naturalist, and Baroque style were used not only for female's tombstones but also male's tombstones. Floral motifs and architectural decoration motifs were used also. The inscriptions were written Sülüs, Celi Sülüs, Ta'lik, Celi Ta'lik and Rık'a calligraphy. The grave stones valuable in terms of art history with their ornaments and inscriptions are the embodiments of the given value to death and dead person in Turkish society throughout the history. We can see the examples of this cultural extension on Çeşme's gravestones.