Yeni medyada beden, güzellik ve tüketim ilişkisinin eleştirel bağlamda incelenmesi
Critical analysis of the relation between body; beauty and consumption in the new media
- Tez No: 501234
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Beden, Güzellik, Tüketim, Prosumer, Feminizm, Body, Beauty, Consumption, Prosumer, Feminism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 335
Özet
Kadın ve güzellik algısının artalanında erkek egemen yapının yer alması, kapitalist yapı ve tüketim arasındaki ilişkinin bu algıyı beslemesi neticesinde, kadının güzel olma çabası rızaya dönüşmektedir. Bu tez çalışması, kadının hegemonya ve rıza bağlamında ürettiği güzellik ve tüketimin beden üzerinden temsilini hem Kadınlar Kulübü portal içeriklerine hem de kadınların forumlarda oluşturduğu içeriklere göre incelemektedir. Kadının bu alanda tüketimin hem nesnesi hem de öznesi olması, kadının prosumer kimliğinin en önemli tezahürüdür. Bu nedenle tez çalışmasında, kadının prosumer kimliğinin artalanında eleştirel ekonomi politik ve Gramsci'nin hegemonya ve rıza kavramlarından yola çıkılarak kadının, tüketim ile çepeçevre kuşatılan yaşamı ve söylemleri anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Kadınlar Kulübü evreni, içerik analizi ile rastlantısal olmayan örneklem türlerinden amaçlı örneklem yöntemi ile portal ve forum içerikleri sınırlandırılarak incelenmiştir. İnceleme sonucunda kadın, Kadınlar Kulübünde erkek egemen bir yapıda güzellikle temsil edilmesini rıza ile kabullendiği, güzelliğin tüketim ile elde edilmesini doğallaştırdığı ve bizatihi kadının kendisi tüketimin aktarıcısı haline dönüştüğü görülmektedir. Böylece Kadınlar Kulübü, erkeğin kadın üzerinde iktidar kurduğu bir alandan, kadının kadın üzerinde güzellik ve tüketim ile oluşturduğu yeni bir iktidar alanı inşa etmektedir.
Özet (Çeviri)
The relation between woman and beauty has been carried out by the patriarchal structure and capitalist system through a hegemonic process and afterwards woman's effort of becoming beautiful turns into consent. This study analyzes the representation of beauty and consumption which have been created by the woman in terms of hegemony and consent upon body according to the portal and forum contents of Women's Club. The fact that woman has become both the object and subject of consumption in this sense has been the most significant manifestation of woman's prosumer identity. For this reason, woman's life surrounded by consumption and the discourses has been interpreted with regards to critical economy politics and Gramsci's concepts of hegemony and consent in accordance with woman's prosumer identity in the background. Portal and forum contents of Women's Club have been qualitatively and quantitatively analyzed through purposeful sampling method as a data collection tool among the types of paradigms which is not coincidental in terms of its content. As a result of the analysis, it has been observed in Women's Club that woman has accepted with consent to be represented with beauty within a patriarchal structure, obtaining beauty with consumption has become natural and the woman herself has turned into the transposer of consumption. Thus, Women's Club builds a new place of power created by woman upon another woman with beauty and consumption after the formation of another field in which man has created authority upon woman.