The evaluation of clinical and laboratory test results of HBV-HDV in Van, Turkey
The evaluation of clinical and laboratory test results of HBV-HDV in Van, Turkey
- Tez No: 620772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜDÜCÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: HDV, HBV, Klinik bulgular, bulaş, risk faktörleri, HDV, HBV, Clinical finding, Transmission, Risk factors
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET AGHA S O B, HBV ve HDV pozitif hastaların klinik ve laboratuvar test sonuçlarinin değerlendirilmesi. YYÜ Sağlık bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2016. Hepatit D virüsü dünyada en çok görülen enfeksiyon hastalıklardan biridir. Tüm dünyada görülmekle birlikte düzensiz bir dağılım gösteren hepatit D,ağır seyreden kronik viral hepatite sebep olmakta ve yalnızca HBV taşıyanları enfekte etmektedir. Bundan dolayı HBV bağımlı uydu virüs olarak düşünülmektedir. Laboratuvar ve klinik değerlendirme bu hastalığın klinik fazlarını ayırt etmekte yardımcı olup, hastalığın kontrolünü kolaylaştırmaktadır. Bu çalışmanın amacı Van yöresinde HBV prevelansını tahmin etmektir. Bu çalışmada 80 HBV pozitif serum örneği 2011-2015 yılları arasında serolojik, biyokimyasal, moleküler ve histolojik olarak değerlendirildi. HBV/HDV ile işaretli belirteçler ELISA ile serolojik olarak analiz edildi. Tüm hastaların %96.25'ünde kronik HBV enfeksiyonu, %3.75'inde akut HBV enfeksiyonu vardı. 79 hasta (%98.8) HbsAg bakımından pozitifti. %5'inde HBs antikorları pozitifti. 19 hastada (%23.75) HBeAg gözlendi. 59 hastada (%73.75) HBe'ye karşı antikor pozitifti. HBcIgG, HDV-Ag, HBVIgG sırasıyla 53.75, 52.5, 76.25 oranlarında pozitifti. HDV enfeksiyonu bazı vakalarda hepatosellüler karsinoma, karaciğer sirozuna ve fibrozisle ilerleyen yüksek riskli bir enfeksiyon olup bu bakımdan van bölgesinde bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açıdan kan testlerinde HBV, HDV 'nin gösterilmesinin önemi görülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY AGHA S O B, The Evaluation Of Clinical And Laboratory Test Results Of HBV-HDV In Van, Turkey. Y. Y. U, Institute of Health Science Department of Microbiology MSc Thesis, Van, 2016. Hepatitis D virus is one of the most common infectious diseases globally, it found throughout the world but with a nonuniform distribution, lead to the most severe form of chronic viral hepatitis, it infects only patients that are previously infected by HBV, because it is considered as a sub-satellite virus which depends on HBV. Laboratory and clinical evaluation can help differentiate the clinical phases of this disease and consequently led to better administration. The aim of this study is to estimate the prevalence of HDV infection in Van, Turkey. In this study, 80 positive HDV serum samples were serologically, biochemically, molecularly and histologically evaluated between 2011-2015. Markers with HBV/HDV were serologically analyzed with Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Out of all (96.25%) of them had chronic HBV infection, (3.75%) had acute HBV infection, with total occurrences of (98.8%) 79 patients were positive for HBsAg, 5% were positive for antibody to HBs, HBeAg observed in 19 (23.75%), antibody to HBe were observed in high proportion 59 (73.75%), and each of HBcIgG, HDV-Ag, HDVIgG were (53.75, 52.5, 76.25, respectively). HDV infection since now it is a health problem in this area with high risk in some cases for progressing to hepatocellular carcinoma, liver cirrhosis, and fibrosis. which suggests the importance of blood screening for HBV and HDV.