Diabetes mellitus'un hümör aköz ve serumda oksidatif stres ve antioksidan kapasiteye etkisi
The effect of diabetes mellitus on oxidative stress and antioxidant capacity in humor aqueous and serum
  1. Tez No: 501252
  2. Yazar: ÖZLEM DARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA YAZAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Katarakt, Total antioksidan kapasite, Total oksidatif stres, Oksidatif stres, Diabetes mellitus, Cataract, Total Antioxidant Capacity, Total Oxidative Stress, Oxidative Stress
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Diabetes mellitus'un hümör aköz ve serumda oksidatif stres ve antioksidan kapasiteye etkisi AMAÇ: Bu çalışmada katarakt hastalarında venöz serum ve aköz hümörde Total antioksidan kapasite (TAK) ve Total oksidatif stres (TOS) düzeylerine bakılarak diabetin hümör aközde ve venöz kan serumunda oksidatif strese ve antioksidan kapasiteye etkisini araştırmak amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Prospektif olarak planlanan bu çalışmada olgular Mayıs 2015 ile Ekim 2015 tarihleri arasında, Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Göz Hastalıkları Polikliniği'ne, az görme şikayeti ile başvuran ve katarakt tanısı alıp cerrahi tedavi önerilen hastalar arasından seçildi. Bu hastalar iki gruba ayrıldı. Grup 1 tip 2 DM ve kataraktı olan hastalardan, grup 2 sadece kataraktı olan hastalardan oluşturuldu. Her bir grup ayrı ayrı 20 hasta içerecek şekilde toplam 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların katarakt nedeniyle opere edilen gözlerinden alınan hümör aköz ile aynı hastaların venöz kan serumları incelendi. Her iki grupta hem venöz kan serumu hem hümör aköz TAK ve TOS düzeyleri incelendi ve gruplar arasında karşılaştırıldı. BULGULAR: Venöz serum TAK düzeyi diabetik hastalardan oluşan grupta, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha düşük bulundu. Venöz serum TOS düzeyi diabetik hastalardan oluşan grupta, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek bulundu. İki grubun hümör aköz sonuçları karşılaştırıldığında TAK ve TOS düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemsizdi. Grup 1, HbA1c düzeylerine göre iki alt gruba ayrılıp HbA1c'nin serum ve hümör aköz TAK ve TOS düzeyleriyle ilişkisi karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Gruplar kendi içinde yaş ve cinsiyetin serum ve hümör aköz TAK ve TOS düzeyleriyle olan ilişkisini araştırmak için alt gruplara ayrıldı, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi. SONUÇ: Diabetik hastalarda daha erken yaşlarda katarakt görülmektedir. Sistemik komplikasyon ve retinopatisi olmayan diabetik hastalarda sadece diabetin varlığı, oksidatif stresi arttırmakta ve antioksidan kapasiteyi azaltmaktadır. Diabetik hastaların hümör aköz TOS ve TAK düzeylerinin sağlıklı bireylerle benzer olması retinopati eşlik etmeyen DM hastalarında kan-aköz bariyerinin korunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The effect of Diabetes Mellitus on Oxidative Stress and Antioxidant Capacity in Humor Aqueous and Serum Aim: This study aimed to investigate the effect of diabetes mellitus on oxidative stres and antioxidant capacity in humor aqueous and venous serum using Total antioxidant capacity (TAC) and Total oxidative stres (TOS) levels in venous serum and humor aqueous in cataract patients. MATERIAL AND METHOD: İn this prospective study patients were selected from Kafkas University Faculty of Medicine Department of Ophthalmology who applied with vision impairment complaints ans were diagnosed cataracts and recomended surgery for treatment between May 2015 to October 2015 dates. These patients were divided into two groups. Group 1 was composed of patients with type 2 diabetes and cataract and group 2 was composed of patients with cataracts who are not accompanied by diabetes mellitus and cataract patients who are not accompanied by systemic diseases.. Each group consisted of 20 patients, totally 40 patients were included in the study. The humor aqueous which was collected from the eyes in the begin of the cataract surgery and venous blood serum collected from the same patients were analyzed. In both groups, venous blood serum and aqueous humor TAC and TOS levels were evaluated and compared between the groups. RESULTS: Venous serum TAC levels in the group of diabetic patients were significantly lower than the control group. Venous TOS serum levels in groups of diabetic patients was statistically higher than the control group. Difference between TAC and TOS levels were not statistically significant when compared the two groups' humor aqueous results. Group 1, divided into two subgroups according to their HbA1c levels, there was no statistically significant difference between the subgroups when HbA1c levels were compared with the relationship between serum and aqueous humor's TAC and TOS levels. The groups were divided into subgroups to investigate the relation between the age, sex qualities and TAC-TOS levels in serum and humor aqueous, there was no statistically significant difference between the subgroups. CONCLUSİON: Cataract occurs earlier in patients with diabetes. Presences of diabet is the only risk factor for increase of oxidative stress and decrease of anti-oxidant capacity in patients without a systemic complication of diabetes and diabetic retinopathy. In our study, diabetic patients without retinopathy showed similar aqueous humour TOS and TAC levels to healthy individuals, this finding indicates that blood-aqueous barrier is protected in these patients.