Acil servisten girişimsel radyolojiye konsülte edilen hastaların değerlendirilmesi
Evaluati̇on of patients from the emergency department was consulted interventional radiology
  1. Tez No: 501253
  2. Yazar: BERNA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GÜNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Girişimsel Radyoloji, Ultrasonografi, Travma, Mesai Dışı Saatler, Emergency department, interventional radiology, sonography, trauma, off-hours
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; acil servise çeşitli şikâyetlerle başvurup fizik muayene ve yapılan kan tetkikleri ile görüntüleme yöntemleri sonrasında girişimsel radyolojik uygulamaya (GRU) ihtiyaç duyulan hastaların incelenmesidir. Hastalar ve Yöntem: Çalışma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda 1 Nisan 2015 ve 1 Ekim 2015 tarihleri arasında ileriye dönük olarak 18 yaş ve üstü hastalar dâhil edilerek yapılmıştır. Hastalar travmatik olup olmamalarına göre, işlemler de vasküler olup olmamalarına göre gruplandırılmıştır. Hastaların başvuru şekilleri, kan tetkik sonuçları, patolojik fizik muayene ve görüntüleme bulguları, yapılan GRU'lar, işleme çağırılma, acil serviste kalış, bölümde yatış süreleri, acil servisteki medikal tedavi, acil servisten sonlanım durumu, yatış yapılan bölümler, tekrarlayan GRU ihtiyacı, bir aylık mortalite ile ilgili veriler hazırlanmış olan anket formuna kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen hastalar arasında 8 vaka travmatik-vasküler, 2 vaka nontravmatik-vasküler, 17 vaka nontravmatik-vasküler, 26 vaka nontravmatik-nonvasküler grup içinde yer almıştır. En sık yapılan işlem apse drenajı (%34) olup bunu vena cava filtresi (%13,5) ve anjiografi (%11,3) işlemi takip etmiştir. Gruplar arasında; yapılan işlemler, işleme çağırılma, acil serviste kalış ve bölümde yatış süreleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Konsültan hekimlerin (39 hasta) Acil Tıp Asistanından (14 hasta) daha çok GRU istediği, GRU'ların istenme amacının tedaviye yönelik olduğu saptanmıştır. Sonuç: Acil servislerde travmatik ve nontravmatik hasta gruplarına GRU yapılmakta olup nontravmatik hastaların GRU açısından değerlendirilmesinde ATA ve konsültan hekimlerin tecrübesi daha fazladır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of present study was to evaluate patients who presented to emergency department with various complaints and required interventional radiological procedures (IRPs) after physical examination, laboratory evaluations and imaging studies. Patients and methods: This prospective study included all patients aged≥18 years who presented to emergency department of Erciyes University, Medicine School between 1 April, 2015 and 1 October, 2015. The patients were stratified as traumatic or non-traumatic while procedures were stratified as vascular or non-vascular. Data regarding type of presentation, results of blood test, abnormal physical examination and imaging findings, IRPs performed, the duration of treatment is called, length of emergency department stay, length of ward stay, medical treatment in ED, disposition, wards admitted, repeated need for IRP and 30-days mortality were recorded to a standard data sheet developed by researchers. Findings: Of the patients included, there were 8 patients in traumatic plus vascular, 2 patients in non-traumatic plus vascular, 17 patients traumatic plus non-vascular and 26 patients in non-traumatic plus non-vascular groups. Abscess drainage was most commonly performed procedure; followed by insertion of vena cava filter and angiography. Among groups, no significant differences were detected regarding procedures performed, the duration of treatment is called, length of ED stay and length of ward stay (p>0.05). It was found that consultant clinicians (39) ordered more IRP than ED residences (14). It was found that IRPs were ordered for therapeutic purposes. Conclusion: IRP is being performed to traumatic and non-traumatic patient in emergency departments and that ED residences and consultant clinicians are more experienced in the assessment of non-traumatic patients for IRP.