Sınırda zihinsel işlevselliği ve zihinsel yetersizliği olan çocuk ve ergenlerde intihar davranışı ve risk faktörleri
Suicidal behavior i̇n children and adolescents with borderline i̇ntellectual functioning and i̇ntellectuel disability and associated risk factors
  1. Tez No: 501255
  2. Yazar: PELİN ÇON BAYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET SOYLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel yetersizlik, intihar davranışı, çocuk ve ergen, İntellectuel disability, suicidal behavior, children and adolescents
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Sınırda Zihinsel İşlevselliği Ve Zihinsel Yetersizliği Olan Çocuk Ve Ergenlerde İntihar Davranışı Ve Risk Faktörleri Amaç: Çalışmamızın amacı sınırda zihinsel işlevselliği (SZİ) ve zihinsel yetersizliği (ZY) olan çocuk ve ergenlerde intihar davranışı sıklığını belirlemek ve intihar davranışı ile ilişkili risk faktörlerini belirlemektir. Yöntem: Çalışmaya polikliniğimize başvuran 8-18 yaş arası SZİ, hafif ve orta düzey ZY'si olan 207 olgu dâhil edildi. Bütün olgular ve ebevenleri ile DSM-5'e dayalı psikiyatrik görüşme yapıldı ve intihar davranışları sorgulandı. Sonrasında olgulara Wechsler Çocuklar için Zekâ Ölçeği-Yeniden Gözden Geçirilmiş Formu (WISC-R) uygulandı. Ebeveynlere ise sosyodemografik veri formu ve Sorun Davranışlar Kontrol Listesi Türkçe Formu (SDKL) doldurtuldu. Bulgular: Sonuç olarak SZİ ve ZY'si olan çocuk ve ergen olgularımızın %22,7'sinde intihar düşüncesi; %8,2'sinde intihar girişimi hayatlarının herhangi bir döneminde gözlenmiştir. Ergen yaş grubunda olmanın, duygudurum bozukluğu,ve dışa atım bozukluğu varlığının, antipsikotik, seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) ve birden fazla psikotrop ilaç kullanımının, fiziksel istismar, fiziksel ve duygusal ihmal varlığının intihar düşüncesi riskini artırdığı tespit edilmiştir. Duygudurum bozukluğu, psikoz ve dışa atım bozukluğu, antipsikotik, SSRI, duygudurum düzenleyici, benzodiazepin ve en az iki psikotrop ilaç kullanımı, cinsel istismara maruz kalma, ailede psikiyatrik hastalık ve madde kullanım öyküsü, sosyal desteğin kısıtlı oluşu ve psikiyatrik hospitalizasyon öyküsü intihar girişimi olan olgularda yüksek bulunmuştur. SDKL- zarar veren davranışlar ve diğer davranışlar alt ölçek puanları ile toplam puan hem intihar düşüncesi hem de intihar girişimi olan grupta daha yüksek saptanmıştır. Sonuç: İntihar davranışları, SZİ ve ZY olan çocuk ve ergenlerde oldukça sık görülmektedir ve pek çok faktör intihar davranış riskini artırmaktadır. Bu alanda çalışan klinisyenlerin bu olgularda intihar davranışını ayrıntılı sorgulaması ve saptadığımız risk faktörlerine dikkat etmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Suicidal Behavior İn Children And Adolescents With Borderline İntellectual Functioning And İntellectuel Disability And Associated Risk Factors Objective: We aimed to determine the prevalence and risk factors of the suicidal behavior in children and adolescents with borderline intellectual functioning and intellectuel disability (İD). Method: The sample was consisted of 207 children and adolescent with borderline intellectual functioning, mild and moderate İD, aged 8 to 18 who were referred to child and adolescent psychiatry department. Diagnoses were made according to DSM 5 and suicidal behaviors of patients who were questioned. Then, Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised (WISC-R) was administered to all patients by our clinical psychologist. Parents completed the sociodemographic questionnaire and the Turkish form of the Aberrant Behavior Cheklist (ABC). Results: It was determined that 22.7% (n:47) of the patients had suicidal ideation prior to or/and at the time of admission. 8.2% (n:17) of the patients had suicidal attempts in the past. Suicidal ideation was found significantly higher in adolescents than children. Presence of physical abuse, physical neglect, emotional neglect, mood disorder, enüresis, encopresis, using antipsychotics, selective serotonin reuptake inhibitör (SSRI) and multiple psychotropic drug were found to statistically significant effects on the suicide ideations of patients. Psychiatric illness history of family, substance abuse of family, sexual abuse, limited social support, psychiatric hospitalization, mood disorder, psychotic disorders, enüresis, encopresis, using antipsychotics, SSRI, mood stabilizators, benzodiazepines, at least two psychotropic drug, were determined to significantly increase the suicide attempt of patients. Aberrant behavior checklist-destructive behaviors, the other behaviors and total score were determined higher in both of groups which had suicid ideation and suicidal attempt. Conclusion: Suicidal behavior is quite common in children and adolescents with borderline intellectual functioning and intellectuel disability and many factors increase the risk of suicidal behavior. Our study reveals that should be done detailed psychiatric assessment and focused on the risk factors of this population.