Sultan II. Abdülhamid Döneminde Mâbeyn-i Hümâyûn ve görevleri
The Mabeyn-i Hümayun in the Period of Emperor Abdulhamid II and its tasks
  1. Tez No: 501261
  2. Yazar: SEDAT KANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAKIP SELÇUK GÜNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Abdülhamid, Mâbeyn-i Hümâyûn, Bâbıâlî, Osmanlı Devleti, Yıldız Sarayı Sistemi, Abdulhamid II, Mâbeyn-i Humâyûn, Sublime Porte, Ottoman State, The System of Yıldız Palace
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Sultan II. Abdülhamid döneminin en önemli kurumlarından biri, Mâbeyn-i Hümâyûn olmuştur. Padişah bu kurumu,Bâbıâlî ile eşdeğer görmüştür. Padişahın Saray'da teşkilatlandırdığı Mâbeyn'deki insanlar arasında, ilmi anlamda kendini ispatlamış olan kişiler olduğu gibi, Padişahın, yalnızca sadakatlerine güvendiği insanlar da yer almıştır. Sultan II. Abdülhamid, buradaki görevlilerin tümünü, devletin daha fazla ayakta kalabilmesi için kurduğu sistemin en tepe noktasında, sahip oldukları kabiliyetlere göre kullanmayı planlamış ve bunu başarmıştır. Aynı zamanda, ülke içinde ve dışında, bireysel ilişkilere ve ödüllendirme mantığına da dikkat etmiştir. Onun verdiği imtiyaz nişanları, madalyalar, hediyeler, İslami yönünü görünür kılmasıvb. gibi her şey, artık yıkılma işaretleri iyice belirginleşen Osmanlı'yı geleceğe taşıyacak olan“Yıldız Sarayı Sistemi”ni sürekli kılabilmek arzusuna hizmet etmiştir. BöyleceII. Abdülhamid, otuz üç yıla yakın bir süre,devleti ayakta tutabilmiştir. Ama sonunda,zorgeçen uzun yıllar boyunca ülkeyi yönetmenin yıpratıcılığı, artık Osmanlı Devleti'ni tarih sahnesinde görmek istemeyen kişi ve devletlerin her türlü hilesiyle birleştiğinde, Sultan için yolun sonu görünmüştür. Ve böylece devlet, cumhuriyetin kurulmasına kadar, türlü sıkıntılar içinde yoluna devam etmek zorunda kalmıştır.
Özet (Çeviri)
The Mâbeyn-i Humâyûn was one of the most important institution in which Sultan Abdulhamid II's period. The Sultan saw this institution as equivalent to Bâbıâlî. Among the people in the Mâbeyn organized by the Sultan at Palace are those who have proved themselves in the scientific sense, as well as those who are confined to the loyalty of the Sultan, only. Sultan Abdulhamid II planned and succeeded to use all of these officers according to their abilities at the highest point of the system he established for the state to survive further. At the same time, he also paid attention to individual relationships and rewarding mentality both inside and outside the country. His concession insignia, medals, gifts, making his Islamic Vision visible, and so on all of them served the his desire to make the“Yıldız Palace System”permanent, which will carry the Ottoman Empire which is now becoming more evident with signs of demolition.So Abdulhamid II was able to keep the state alive for thirty-three years. But at the end of the day appeared the end of the road for Sultan, when mergedthe fret of power of being the ruler of the Ottoman Empire which in the hard for many years with tricks against Ottoman State of which people and states which do not want to see any kind of in the history of the scene So, the state had to continue on its way in various troubles until the establishment of the republic.