Unrüptüre tubal ektopik gebelik nedeniyle laparoskopik salpingostomi veya tek doz sistemik metotreksat ile tedavi edilmiş fertilite istemi olan hastaların tubal patenslerinin karşılaştırılması
Tubal patency evaluation at unruptured tubal ectopic pregnancy after systemically administered single dose methotrexate vs laparoscopic salpingostomy procedures for patients with fertility requests
  1. Tez No: 501323
  2. Yazar: GONCA GÜL GÜLBAŞ TANRISEVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERPİL AYDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik salpingostomi, sistemik tek doz MTX, tubal ektopik gebelik, tubal patens, Laparoscopic salpingostomy, systemic single-dose MTX, tubal ectopic pregnancy, tubal patency
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Unrüptüre Tubal Ektopik Gebelik Nedeniyle Laparoskopik Salpingostomi Veya Tek Doz Sistemik Metotreksat İle Tedavi Edilmiş Fertilite İstemi Olan Hastaların Tubal Patenslerinin Karşılaştırılması AMAÇ: Unrüptüre tubal ektopik gebelikte uygulanan sistemik tek doz 50mg/m2 IM MTX ve laparoskopik salpingostomi tedavi modalitelerinin tubal patens üzerine olan etkisini değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Ocak 2013-Eylül 2014 tarihleri arasında, TVUSG ile konfirme unrüptüre tubal ektopik gebelik tanısıyla sistemik tek doz 50mg/m2 IM MTX(15 hasta) veya laparoskopik salpingostomi(15 hasta) ile tedavi edilmiş ve fertilite istemi olan 30 olgu çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara tedavi bitiminden en az 3 ay sonra HSG ile veya insidental laparoskopi esnasında tubal patens değerlendirmesi yapılarak sonuçlar karşılaştırıldı. BULGULAR: Tedavi grupları arasında yaş, gravida, parite, abortus, geçirilmiş operasyon öyküsü, RİA ve sigara kullanımı, ortalama adet rötarı, ortalama Hb değeri, USG'de ektopik odak ve gebelik kesesi çapı, yolk sac ve CRL varlığı açısından anlamlı fark saptanmadı. Ortalama β-hCG değeri, MTX grubunda anlamlı derecede düşük (2047.73-3503.67mIU/ml, p=0.024) iken, tedavi sonrası β-hCG persistansı ise laparoskopi grubuna göre anlamlı derecede yüksek(23.87-13.53 gün, p=0.001) bulundu. Laparoskopi grubunda başarı oranı, MTX grubuna göre belirgin yüksek (%100- %66.7, p=0.042) bulundu. MTX grubundaki başarısız 5 hastada 2.doz MTX ile başarı elde edildi. Ortalama β-hCG değeri(3430- 1356.6mIU/ml, p=0.032) ve tedavi sonrası β-hCG persistansı (31.6- 20gün, p=0.017), 2.doz MTX gereken grupta tek doz grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. İpsilateral veya kontralateral tubal patens açısından MTX grubu (%86.7- 86.7) ve laparoskopi grubu (%100-93.3) arasında veya 2.doz MTX gerekliliği olan ve olmayan gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. SONUÇ: Tanımlanan unrüptüre tubal ektopik gebelik gruplarında, uygulanan sistemik tek doz 50mg/m2 dozunda IM MTX ve laparoskopik salpingostomi tedavi modaliteleri tubal patens üzerinde anlamlı bir fark yaratmamıştır.
Özet (Çeviri)
Tubal Patency Evaluation At Unruptured Tubal Ectopic Pregnancy After Systemically Administered Single Dose Methotrexate Vs Laparoscopic Salpingostomy Procedures For Patients With Fertility Requests AIM: The aim of the present study is to evaluate tubal patency after systemically administered single dose of 50 mg/m2 IM MTX or laparoscopic salpingostomy procedures at unruptured tubal ectopic pregnancy. MATERIAL AND METHOD: 30 patients with desire of fertility included the study who was treated for ultrasonographically confirmed unruptured tubal ectopic pregnancy with systemic single dose 50mg/m2 IM MTX(15 patients) or laparoscopic salpingostomy(15 patients) at Izmir Katip Celebi University School of Medicine, Atatürk Training and Research Hospital, Obstetrics and Gynecology Department between January 2013 and September 2014. Tubal patency was evaluated at least 3 months after cessation of treatment in all patients with hysterosalpingography or incidental laparoscopy and results were compared. RESULTS: Age, gravida, parity, abortion, history of operation, the use of intrauterine devices, smoking, average number of delays, the hemoglobin value, the ectopic focus and gestational sac diameter at ultrasonography, the yolk sac and CRL presence were not different between treatment groups. Average β-hCG value was significantly lower in the MTX group(2047.73-3503.67mIU/ml, p = 0.024), whereas β-hCG persistence after treatment was significantly more than laparoscopy group(23.87-13.53 days, p = 0.001). The success rate in the laparoscopy group was significantly higher than the MTX group(100%-66.7%, p = 0.042). The 5 patients who were failed with single dose MTX were administered a second dose MTX with a success rate of 100%. Average β-hCG value (3430- 1356.6mı / ml, p = 0.032) and post-treatment β-hCG persistence (31.6- 20 days, p = 0.017), were significantly higher in second dose MTX required group than the single-dose MTX group. The ipsilateral and contralateral tubal patency rates between the MTX (86.7- 86.7%) and the laparoscopy group(100-93.3%) or between the single-dose MTX and the second dose MTX required group were not significantly different. CONCLUSION: Systemically administered single dose of 50 mg/m2 IM MTX or laparoscopic salpingostomy procedures didn't make a significant difference on tubal patency in defined unruptured tubal ectopic pregnancy.