Fimozis ile adamts1 ve 5 proteinazların ilişkisinin araştırılması
Investigation of causation of adamts1 ve 5 proteinases with phimosis
  1. Tez No: 501325
  2. Yazar: HALİSE BABAYİĞİT AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ.DR.VEDAT BAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Fimozis, sünnet, enflamasyon, fibrozis (skar), ADAMTS1
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET [ AKPINAR BABAYİĞİT, Halise ]. [ Fimozis ile ADAMTS1 ve 5 Proteinazların İlişkisinin Araştırılması ], [ Uzmanlık Tezi ], Ankara [ 2014 ]. Amaç: Fimozis; glans penis ile prepisyum arasındaki yapışıklıklara bağlı olarak prepisyumun geri itilememesi durumudur. Fimozis tanısını koyarken geri itilememesi yanında prepisyum orifis çapının 5 mm'den dar olması ve miksiyon esnasında prepisyumun balonlaşması tanı için anlamlıdır. ADAMTS proteinazlar birçok hastalığın patolojisinde rol oynamaktadır. İlk olarak 1997 yılında Kuno ve arkadaşları tarafından kolon kanserinde, inflamasyonla ilişkili olarak tanımlanmış, hatta embriyolojik dönemde de sentezlenen ADAMTS'ler doku yeniden yapılanması, pıhtılaşma, anjiyogenez ve ovulasyon gibi birçok fizyolojik olayda rol aldığı gösterilmiştir. Bu çalışmada, şiddetli fimozis olguları (Grup A) ile normal sünnet derisine sahip vakaların karşılaştırması yapılmıştır. Enflamasyon ve fibrozisde rol oynayan ADAMTS1 ve ADAMTS5 bu çalışma için seçilerek, fimozisin ADAMTS proteinazlar ile ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Aralık 2013 (28.11.2014-99950669/353 tarih ve sayılı etik kurul izni ile) - Mart 2014 tarihleri arasında Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sünnet işlemi yapılan 4 ay ile 7 yaş (5,2±2,3) arasındaki 18 çocuk hasta çalışmaya alınmıştır. Çalışma iki grup halinde yürütülmüştür; Fimozis Grubu: Prepisyumu retrakte edilemeyen, işerken idrar birikimine bağlı balonlaşma olan hastalar (3,7±2,8), Kontrol Grubu: Fimozisi olmayan olgular (6,4±0,7). Sünnet derileri (dış prepisyum) cerrahi olarak ailenin imzalı onayı ile alındıktan sonra, -80 derecede saklanma koşulları yerine getirilerek laboratuvara transportu sonrasında Western Blot yöntemi ile ADAMTS proteinazlarla ilişkisi çalışılmış ve sonuçlar Mann-Whitney U testi ile değerlendirildi (p< 0.05 anlamlı kabul edilmiştir). Bulgular: ADAMTS1 proteinaz değerleri; Fimozis grubunda; 0,08±0,04, Kontrol grubunda; 0,07±0,05, bulundu. ADAMTS5 proteinaz değerleri; Fimozis grubunda; 0,76±0,21, Kontrol grubunda; 0,74±0,47 bulundu. ADAMTS1 p> 0.05 ve ADAMTS5 p> 0.05 olduğundan istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Fimozis grubunda, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ADAMTS1 ve ADAMTS5 proteinazlar daha yüksek bulunmakla birlikte, gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT [ AKPINAR BABAYİĞİT, Halise ]. [ Investigation of causation of ADAMTS1 ve 5 proteinases with Phimosis ], [ Dissertation ], Ankara [ 2014 ]. Purpose: Phimosis is an event by that withdrawal of prepuce is not enough because of adhesions between penis and prepuce. In addition to inability of prepuce withdrawal, prepisium orfice radius narrower than 5 mm and swelling of prepisium during miction are meaningful for diagnosis of phimosis. ADAMTS proteinases have a role in pathology of many diseases. In 1997, it is defined by Kuno et al. that proteinases are related with inflammation by colon cancer, even it is shown that ADAMTS synthesized in embryological period play role in regeneration of tissues, coagulation, angiogenesis and ovulation. In this study, we compared cases which are healthy and suffering from severe phimosis (Group A). To investigate the correlation phimosis with ADAMTS proteinases, ADAMTS1 and ADAMTS5 proteinases, which take important parts in inflammation processes and fibrosis, were chosen. Materials and Methods: Samples of 18 patients age between 4 and 7 (5,2±2,3) applied Turgut Ozal University Medical School for circumcision (by the permission report of ethical committee dated and numbered 28.11.2014-99950669/353) were collected in between December 2013 to March 2014. There are two experimental groups in the study; Phimosis Group: Patients whose preputium cannot be retracted and bubbling because of urine accumulation during urination (3,7±2,8). Control Group: Cases without phimosis (6,4±0,7). Informed written consents were taken from the patients' parents for surgery. Following the surgery, prepuce was transported to laboratory and stored at -80°C and correlation of ADAMTS proteinases with phimosis were investigated using Western Blot methodology.