2007-2016 yılları arasında acil servise başvuran akut zehirlenme olgularının retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of acute poisoning cases between the year of 2007-2016
- Tez No: 501628
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Zehirlenme, Retrospektif, Analjezik, Antidepresan, Poisoning, Retrospective, Analgesic, Antidepressant
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Çalışmada amacımız Trabzon şehri ve çevre illerden acil servise başvuran vakalarının yaş, cinsiyet dağılımı, zehirlenme etkenleri, nedenlerini ve klinik özelliklerini değerlendirmekti. Yöntem: Çalışmamızda Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Acil Servisine 2007-2016 yılları arasında zehirlenme olguları hastane arşiv kayıtları kullanılarak demografik veriler, klinik bulgular ve laboratuvar sonuçları retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Zehirlenme olgularının acil servise başvuran toplam hastalara oranı %0,35 idi. Hastaların %63,1'i kadın, %36,9'u erkek idi. Kadınların erkeklere oranı 1,71 idi. Hastaların yaş ortalaması 30,56 iken kadınların yaş ortalaması 29,49, erkeklerin yaş ortalaması 32,39 idi. Yaş grupları incelendiğinde 17-25 yaş grubunun %50 ile birinci sırada olduğu, ikinci sırada ise 26-34 yaş grubunun olduğu görüldü. Olguların %60,7'sinin intihar amaçlı zehirlendiği tespit edildi. Hastaların %44,4'ü başka bir sağlık kuruşundan hastanemize sevk olup, %44,7'si ise direk olarak acil servisimize başvurdu. Olgularda en sık tekli ilaç (%67,7) zehirlenme tipi görülürken, %32,1 ile çoklu ilaç zehirlenmesi ikinci sırada tespit edildi. Zehirlenme yollarına göre incelendiğinde %79 ile oral yolla zehirlenme birinci sırada bulundu. Hastaların %90,8'inin acil serviste takip ve tedavisi yapıldı. 3 hastamızda takip edildiği servislerde exitus oldu. Sonuç: Çalışmamızda analjezikler, antidepresanlar, ve diğer psikotrop ajanlar zehirlenmeye neden olan en sık üç ajanı oluşturmaktaydı. Genç yaştaki kadın hastaların ön planda risk grubunu oluşturduğunu söyleyebiliriz. Çalışmamızın sonuçlarının koruyucu önlemler, profesyonel eğitim, halkın eğitimi ve yeni araştırmalar gibi aktivitelere kılavuzluk edebileceğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to evaluate age, gender distribution, agents of toxicity, causes and clinical features of emergency cases in Trabzon city and nearby cities. Methods: Demographic data, clinical findings and laboratory results were analyzed retrospectively in our study using the hospital archive records of the cases of poisoning between 2007-2016 to Farabi Hospital Emergency Department of Karadeniz Technical University. Results: The rate of poisoning cases to total patients was 0.35%. 63.1% of the patients were female and 36.9% were male. The ratio of women to men was 1.71. The mean age of the patients was 30.56, the mean age of the women was 29.49 and the mean age of the men was 32.39. When the age groups were examined, it was seen that the 17-25 age group was the first with the rate of 50% and the second was the 26-34 age group. It was found that 60,7% of the cases were poisoned for suicide purposes. 44,4% of the patients were referred to our hospital from another health center and 44,7% of them were directly come to our emergency service. The most frequent poisoning type was using single drug (67,7%), and multipl drug poisoning was most frequent with 32,1%. When examined according to routes of poisoning, oral poisoning was first in 79%. 90.8% of the patients were followed-up and treated in emergency department. Exitus occurred in the clinics that were followed in 3 patients. Conclusion: In our study, analgesics, antidepressants, and other psychotropic agents were the three most common agents causing poisoning. We can say that young female patients constitute the risk group of the front-line. We believe that the results of our work can guide activities such as preventive measures, professional training, public education and new researchs.