Prematurelerde hiperglisemi risk faktörleri, morbidite ve mortalitenin değerlendirilmesi
Prematurelerde hiperglisemi risk faktörleri,morbidite ve mortalitenin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 501825
  2. Yazar: ASİYE GÜNGÖRMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN TÜRKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, hiperglisemi, prematüre sorunları
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Neonatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Yenidoğan hiperglisemisi morbidite ve mortalite için önemli risk oluşturur. Bu çalışmada, yenidoğan hiperglisemisinin altta yatan nedenleri, hipergliseminin morbidite ve mortalite üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gören 32 gestasyonel hafta ve altındaki 96 hiperglisemi, 314 kontrol bebeğin bilgilerine retrospektif dosya taraması yöntemi kullanılarak ulaşıldı. Bulgular: Hiperglisemi grubunda gebelik haftası ve doğum tartısı (28.7±2.2 ve 1093±358); kontrol grubuna göre (29.7±2.1ve 1355±417 ) anlamlı olarak düşük saptandı (p< 0.0001). Cinsiyet, prenatal steroid tedavisi, doğum şekli veya EMR açısından gruplar arasında farklılık saptanmadı. 1.ve 5. dakika APGAR skorlaması hiperglisemi grubunda ( 5.9±1.9 ve 8±1.3), kontrol grubuna (6.5±1.7 ve 8.4±1.1) göre düşük saptandı (sırasıyla p= 0.007, p= 0.009). İlk 7 gün aldıkları mayi miktarları (sırayla p= 0.001, p= 0.013 diğer (3,4,5,6,7) günler p < 0.0001) ve 1, 3, 5, 6, 7. gün glukoz infuzyon hızları hiperglisemi grubunda daha yüksek bulundu (p= 0.012, p= 0.045, p= 0.049, p= 0.030, p= 0.001). Glukoz infuzyon hızları açısından 2. ve 4. günlerde gruplar arasında fark saptanmadı. Postnatal steroid tedavisi (p= 0.027), inotrop tedavi uygulaması (p< 0.0001), sepsis (p< 0.0001), RDS (p= 0.008), PDA (p= 0.010), IVH (p< 0.0001), BPD (p< 0.0001) ve ROP (p= 0.001) hiperglisemi grubunda daha fazla görüldü. NEC açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Hastane yatış süresi hiperglisemi grubunda daha uzundu (p= 0.046). İlk 24 saatteki mortalite ve total mortalite hiperglisemi grubunda daha yüksek saptandı (sırasıyla p= 0.010, p=0.006). Sonuç: Hiperglisemisi gelişiminde en önemli risk faktörü olarak doğum ağırlığı belirlendi. Hiperglisemi RDS, PDA, IVH, BPD, ROP ve mortalite artışına yol açtığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Newborn hyperglycaemia is a major risk for morbidity and mortality. In this study, it was aimed to investigate the effects of the underlying causes of newborn hyperglycaemia and its effect on morbidity and mortality. Materials and methods: Data from premature newborns under 32 gestational weeks treated in neonatal intensive care unit were studied retrospectively. 96 of the newborns had hyperglycemia and 314 newborns were in the control group. Results: Gestational age and birth body weight were significiantly lower in hyperglyceamia group (28.7±2.2 weeks, 1093±358 grams) compared with the control group (29.7±2.1 weeks, 1355±417 grams) (p< 0.0001). There was no difference between the groups in terms of gender, steroid treatment applied to the mother, type of delivery or EMR observed in the mother. APGAR scores at first and fifth minutes was lower in the hyperglycaemia group (5.9 ± 1.9 and 8 ± 1.37) than in the control group (6.5 ± 1.7 and 8.43 ± 1.1) (p = 0.007, p = 0.009 respectively). The amount of fluid intake they received in the first 7 days and glucose infusion rates in 1, 3, 5, 6, 7 days were higher in hyperglycemia group. There was no difference between the groups on the 2nd and 4th days in terms of glucose infusion rates (p= 0.284 p= 0.185).