Geç prematüre bebeklerdeki neonatal morbidite ve mortalitenin term bebeklerle karşılaştırılması
Comparision of neonatal morbidity and mortality amongst late preterm and term babies
  1. Tez No: 203572
  2. Yazar: ÖZLEM KALYONCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN AYGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: geç prematüre, neonatal morbidite, sınırda term, solunum sıkıntsı, hastaneye yeniden başvuru, late preterm, neonatal morbidity, near term, respiratory distress, hospital readmission
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Prematüre bebek, 37. gebelik haftasını tamamlamadan doğan bebektir. Ancak bu prematüreler, yaşayabilirlik sınırı olan 230/6 haftadan, 366/7 haftaya kadar uzanan, heterojen bir gruptur. Prematüre bebeklerin büyük kısmını 34- 36. gebelik haftalarında doğan geç prematüreler oluşturur. Geç prematüreler çoğunlukla fonksiyonel ve gelişimsel olarak matür olarak düşünülür; term bebekler gibi ele alınır ve problemleri göz ardı edilir. Bu çalışmanın amacı geç prematüre bebeklerde neonatal morbidite ve mortalite oranlarını değerlendirmek ve termlerle karşılaştırmaktır.Bu çalışma Ocak 2005 ile Haziran 2007 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'ne hayatın ilk 24 saati içinde başvurmuş, 340/7 ile 366/7 gebelik haftaları arasında doğan 252 geç prematüre ve aynı tarihler arasında OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde doğan 252 term yenidoğanın yer aldığı, geriye dönük, kesitsel bir çalışmadır. Major konjenital anomalisi veya kromozom anomalisi olan yenidoğanlar çalışma dışı bırakılmıştır. Geç prematüre ve term yenidoğanlar karşılaştırılarak erken neonatal sorunlar ile mortalite arasında fark olup olmadığı araştırılmıştır. Solunum sıkıntısı, surfaktan kullanımı, beslenme problemi, hipoglisemi, hipotermi, nekrotizan enterokolit, sarılık, sepsis değerlendirmesi geç prematürelerde termlere oranla daha fazlaydı ve aradaki fark, tüm bu belirtilen parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlıydı. Geç prematürelerin %44,8'inde solunum sıkıntısı gelişirken termlerin sadece %6,7'sinde solunum sıkıntısı vardı (OR: 11,1; 95% CI: 6,19-19,98). Sezaryen ile doğum, erkek cinsiyet, gebelik haftasında göre yüksek doğum ağırlıklı olma ve geç prematürelik solunum sıkıntısı için istatistiksel olarak anlamlı risk faktörleriydi. Geç prematürelerde term yenidoğanlara göre beslenme problemi 14 kat, hipoglisemi 11 kat, indirekt hiperbilirubinemi ise 4 kat daha sık izlenmekteydi. Geç prematürelerin term yenidoğanlarla karşılaştırıldıklarında 3 kat (%95 CI: 1,81- 5,11) daha sık hastaneye yeniden başvuru ve 2,5 kat daha sık (%95 CI: 1,1- 5,92) hastaneye yeniden yatış yaptığı saptandı. Hastaneye yeniden başvuru açısından istatistiksel olarak anlamlı tek risk faktörü geç prematüre olmaktı. Geç prematürelerde mortalite %2,3 idi. Term bebeklerden kaybedilen olmadı.Geç prematüreler, term bebeklere oranla morbidite ve mortalite açısından daha yüksek risk taşırlar. Bu riskli, term bebek muamelesi gören grup ele alınırken daha büyük özen ve dikkat gösterilmelidir.
Özet (Çeviri)
Premature newborn is the baby born before 37 completed weeks. However premature babies constitute a heterogeneous group extending from 230/7 th week which is the limit of viability to 366/7 th week. Premature babies born between 340/7 to 366/7 weeks of gestation are called as ``late preterms and constitute the greatest proportion of preterms. Late prematures are generally thought to be functionally and developmentally mature; cared for as term newborns and their problems are often overlooked. The purpose of this study is to analyze neonatal morbidity and mortality rates of late premature newborns and to compare them with their term counterparts.The study was a retrospective cohort study. A total of 252 late-preterm newborns with gestational ages of 340/7 to 366/7 weeks who admitted to OMU Neonatal Intensive Care Unit in the first 24 hours of age in between January 2005 and June 2007 and 252 term newborns born in OMU Faculty of Medicine Hospital in the same period of time were included in the study. The newborns with major congenital and/or chromosomal abnormalities were excluded. Late premature and term newborns were compared and analyzed for the difference for early neonatal problems and mortality. Respiratory distress, need for surfactant use, feeding problems, hypoglycemia, hypothermia, necrotizing enterocolitis, jaundice, sepsis evaluation were more frequent in late prematures than in terms and the difference was statistically significant for all these parameters. While respiratory distress was observed in 44.8% of late-preterms, only 6.7% of terms had respiratory distress (OR: 11.1; 95% CI: 6.19-19.98). Cesarean delivery, male gender, LGA status and late-prematurity were statistically significant risk factors for respiratory distress. The late-preterm newborns were 14 times more likely than term newborns to exhibit feeding problems, 11 times more likely to exhibit hypoglycemia and 4 times more likely to exhibit indirect hyperbilirubinemia. When compared with term newborns late-preterms were 3 times (95% CI: 1.81- 5.11) more likely to be readmitted and 2.5 times (95% CI: 1.1-5.92) more likely to be rehospitalized. The only statistically significant risk factor for rehospitalisation was late-prematurity. Mortality rate was 2.3% in late-preterm newborns. There were no deaths in term newborns.We conclude that late- preterm babies have significantly higher risk of morbidity and mortality than term newborns. This at-risk population who is considered as term babies should be carried with greater concern and attention.