T-kesitli temellerin taşıma gücünün deneysel analizi
Experimental analyses of T-shaped footings
  1. Tez No: 501889
  2. Yazar: NİHAT KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: T-Kesitli temel, diş, topuk, eksantrik yükleme, merkezi yükleme, T-shaped footings, skirting, eccentric loading, axial loading
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada T-Kesitli temellerin taşıma gücü ve oturma davranışı laboratuvarda yapılan model deneylerle analiz edilmiştir. Model deneylerde şerit temellere ilave edilen diş ve topuk yapılarının farklı kombinasyonları araştırılmıştır. Deneyler gevşek ve sıkı kum durumlarında ele alınmış ve yüklemeler merkezi ve eksantrik olarak yapılmıştır. Bu kapsamda 138 adet deney yapılmış ve taşıma gücü-oturma eğrileri çizilerek göçme yükleri elde edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda şerit temele yapılan bu ilave yapıların etkileri irdelenmiştir. Deney sonuçları şerit temele ilave edilen diş ve topuk yapısının oturmaları azalttığını, taşıma gücünü de artırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the bearing capacity and settlement behavior of the T-shaped footings were experimentally investigated. Different combinations of skirt structured footings were studied with the laboratory model tests. The tests were conducted in loose and dense sand conditions and loadings were adapted axially and eccentrically. Load settlement curves were drawn using a total of 138 model tests and then collapse mechanisms were obtained. The effects of these additional skirt structures on the model footing have been examined. The experimental results showed that the additional skirted parts of the footing decrease the footing settlement and increase the bearing capacity.