Sivas Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki 375 numaralı şiir mecmuası (inceleme-metin)
375 numbered poem journal whic is in Sivas Ziya Bey manuscripts (review-text)
  1. Tez No: 501945
  2. Yazar: MESUT KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİM YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Divan şiiri, Mecmua, Şiir mecmuala-rı, Classic Turkish Literature, council poetry, journal, poem journals
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 437
Özet
Mecmualar bizlere hem mürettibin zevk anlayışını hem de dönemin edebî özel-likleri hakkında çok fazla bilgi sunmaktadır. Ayrıca birçok ürünü içinde barındırarak da değerli bir kaynak olarak karşımıza çıkar, divanlarda ve diğer bilimsel çalışmalarda rastlamadığımız şairlere ve şiirlerine erişme imkânı buluruz. Bu çalışma, Sivas Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi'nde bulunan 375 numa-ralı şiir mecmuasının, tanıtımı, incelenmesi ve tenkitli metninden oluşmaktadır. Mec-muada şiirlerden başka nesir (dua ve ferman) kısımlar da az sayıda yer almaktadır. Şiirler, çevriyazı alfabesi ile yazılmış olup bulduğumuz şiirler, divanların orijinal ba-sımları, yayımlanmış şekilleri ve yayımlanmamış yüksek lisans tezi, doktora tezi çalış-maları ile beyit sayısı, beyit ve mısra farklılıkları açısından karşılaştırılarak dipnotta gösterilmiştir. Mecmua, birkaç istisna dışında 16. yüzyılda yaşamış meşhur şairlerin (Nesîmî, Ahmed Paşa, Bakî, Emrî, Fuzûlî gibi) yanı sıra adları pek duyulmamış (Celâlî Efendi İstanbûlî, Hâdî-i Çelebi Sofya, Haletî Çelebi Köstendili, Hatîfî-i Sâlis-i Karamânî, Hüdâyi Efendi İstanbûlî, Vâhidi Efendi Edirnevî, Zemînî Çelebi gibi) şair-lere ait şiirleri de ihtiva etmektedir. Metin bölümünden önce mecmuada şiiri olan şair-lerin kısa hayat hikâyeleri verilmiştir. Aynı mahlası kullanmalarına rağmen, divanına ulaşamadığımız şairlerin veya ismini net bir şekilde tespit edemediğimiz şairlerin hayat hikâyelerini birlikte verdik.Mecmuanın derleyeni ve derlenme tarihi hakkında herhan-gi bir bilgi yoktur. Mecmua 88 varaktan müteşekkil değişik yazı karakterleri ve deği-şik satırla yazılmış zengin bir içeriğe sahiptir.
Özet (Çeviri)
Journals gives us a lot of information about both the pleasure of the arranger and the literary features of the period. The journals are valuable resources and also contain many products. We reach the poets and their poems which we have not encountered in the councils (Divan) and other scientific works with the help of this journals. This work includes introduction, analysis and critique text of 375 numbered poem journal which is in Sivas Ziya Bey Manuscripts Library. Prose (pray and rescript) has an a small number of in journal besides poems. Poems are written in transcriptional alphabet and the poems we have found are shown in the footnote by comparing the original editions of the Divans, published forms and unpublished master's thesis, doctoral (Ph. D.) thesis studies, couplet number, couplet and verse differences. The Journal, with a few exceptions, includes famous poets who lived in the 16th century (such as Nesimi, Ahmed Pasha, Baki, Emri, Fuzuli), as well as poems of poets whose names are rarely heard (such as Celali Efendi Istanbuli, Hadi-i Chelebi Sofia, Haleti Chelebi Köstendili, Hatifi-i Salis-i Ka-ramani, Hüdayi Efendi Istanbuli, Vahidi Efendi Edirnevi, Zemini Chelebi) Before the text section, short life stories of the poets who were poems in the journal were given. In this journal, poets who can not be reached to the council (Divan) of them and whose name is not determined clearly are also inclu-ded. The life stories of these poets who used the same pseudonym were also given. There isn't any information of the journal's compiler and date of compilation. The journal which is composed of 88 leafs (Varak) has a rich content.