Sivas Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki fıkıh kitapları üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 650072
  2. Yazar: YUSUF KALE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ÇİFTCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Sivas Ziya Bey Kütüphanesi, Fıkıh, Yazma Eser, Islamic Law, Sivas Ziya Bey Library, Fiqh, Manuscript
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Sivas Ziya Bey Kütüphanesi'ndeki fıkıh ile ilgili yazma eserleri konu edinen bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kütüphanedeki fıkıh yazmaları müellifleri ile birlikte tanıtılmıştır. Eserler müelliflerin vefât tarihlerine göre tasnif edildikten sonra, her bir müellif hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Ardından müellifîn kütüphanedeki eseri, teknik özellikleri ve muhtevaları açısından incelenmiştir. Ayrıca incelenen kitapların Türkiye'deki diğer kütüphanelerde bulunan yazma nüshaları tespit edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde eserler türlerine göre tasnif edildikten sonra matbûları bulunan ve bulunmayan yazma eserler belirlenmiş, bunlar özellikleri, müellifleri ve muhtevaları açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, which deals with manuscripts on the fiqh method in Sivas Ziya Bey Library, consists of two parts. In the first part, the fiqh method manuscripts in the library are introduced with their authors. After the works were classified according to the date of death of the authors, brief information was given about each author. Afterward, the work of the author in the library was examined in terms of technical features and contents. Also, the copies of these books in other libraries in Turkey were tried to be determined. In the second part, after the works were classified according to their types, manuscripts with and without print were determined, and they were evaluated in terms of their features, authors, and contents.