Türkiye'de sendikasyon kredileri ile dış ticaret arasındaki ilişkinin ekonometrik analizi
Econometric analysis of the relationship between the syndication loan with foreign trade in Turkey
- Tez No: 501969
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonometri, İşletme, Banking, Econometrics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sendikasyon Kredileri, Dış Ticaret, Ekonometrik Analiz, Syndicated Credits, Foreıgn Trade, Economic Analyze
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Finansal kurumların bir araya gelerek kredi alıcılarına yüklü miktarlarda sağladığı sendikasyon kredileri 1990'lı yıllarda uluslararası bankacılık sektöründeki gelişmeleri de hızlandırmıştır. Önemli bir risk aracı olmasının yanında sendikasyon kredileri aynı zamanda büyük ölçekli işletmelere alternatif finansman kaynağı olmaktadır. Sendikasyon kredileri büyük ölçekli işletmelere üretimlerini verimli şekilde artırarak uluslarası piyasalara açılması için gerekli olan finansal kaynak ve hammadde ithalatının sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, işletmelerin finansal ihtiyaçlarını karşılayarak dış piyasalara açılmalarını desteklemektedir. Böylece bulundukları ülkelerin dış ticaretini de olumlu yönde etkilemektedirler. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de sendikasyon kredileri ile dış ticaret arasındaki ilişkinin ortaya çıkartılmasıdır. Büyük işletmelere sağlanan yüklü miktarlardaki krediler olan sendikasyon kredileri, dış ticareti etkilemeleri sebebiyle ithalat ve ihracat verilerinden yararlanılmıştır. Veri seti oluşturulurken sendikasyon kredileri, ithalat ve ihracat verileri 2000-2016 dönemi için yıllık periyotlar da alınmıştır. İlişkinin ortaya konulması için verilerin çözümlenmesinde birim kök testlerinden ADF, PP ve KPSS testleri ile Johansen Eşbütünleşme ile Hata düzeltme modeli E-views paket programı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda sendikasyon kredileri dış ticareti olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. İthalat ve ihracat için gerekli olan finansmanın sendikasyon kredileri tarafından sağlandığı gözlenmiştir. Dış ticarette meydana gelen artışla beraber daha fazla büyüme gereksinimi için daha fazla sendikasyon kredilerinin gerekliliğinin ortaya çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Financial institutions combine to provide credit recipients installed amounts of syndicated loans in the 1990s, International banking sector developments. Besides being an important risk tool syndicated loans at the same time, large-scale source of alternative financing to businesses. Efficient production of large enterprises are increasingly opening to the international market and take the financial resources required for the importation of raw materials are required for financial resource and syndicated loans can be provided through. In addition, enterprises are opening up external markets by meeting their financial needs. Thus their countries ' foreign trade also affect in a positive direction. The aim of this study was the relationship between external trade with syndicated loans is unveiling. The loans provided to businesses installed large amounts of syndicated loans, due to the influence of external ticaretti import and export data from. Thus, syndicated loans, export import data was taken from annual periods for the period 2000-2016. Putting out of the relationship of the data for the unit root tests, ADF, PP and KPSS tests Johansen Eşbütünleşme with error correction model is applied using the package program e-views. As a result of the work of syndicated loans have been found to positively affect foreign trade. Import, export financing, which is required for syndicated loans provided by the. Foreign trade for more growth with the increase occurring requirement necessity more syndicated loans.