The capability contribution of main defense industry firms to their suppliers: A dynamic capabilities view
Ana savunma sanayi firmaların altyüklenicilerinde yetenek katkısı: Dinamik yetenekler bakışı ile
  1. Tez No: 502005
  2. Yazar: MURAT ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Savunma Sanayi, Yetenek Ölçümü, Dinamik Yetenekler, Turkish Defense Industry, Capability Assessment, Dynamic Capabilities
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Son yıllarda firma yetenek ölçüm çalışmalarına önem verilmiş, bu ölçümler birçok sektörde çalışılmış ve gelecekte de bu çalışmaların artacağı beklenmektedir. Bu çalışmalarda firmaların yetenek ölçümleri için farklı indikatörler kullanılmaktadır. Bu tezde, Türkiye için ekonomik ve teknolojik anlamda yüksek potansiyel taşıyan sektörlerinden biri olan ve dikey entegre bir yapıya sahip olan savunma sanayi için yetenek ölçümü konusuna odaklanılmıştır. Bu tez çalışması ana savunma sanayi firmaları ile yan sanayi firmalar arasındaki ilişki üzerine yoğunlaşmaktadır. Savunma sanayi dikey entegre ve yüksek teknoloji bir sektör olduğundan firmaların performansı birbirleri ile çok ilintilidir. Bu çalışmada bu ilişkiden doğan yetenek artışı analiz edilecektir. Çalışmanın özgünlüğü savunma sanayinde ana yüklenici firmaların altyüklenici firmalara yetenek katkısı perspektifi ile araştırıldığı bilinen ilk çalışma olmasından kaynaklanmaktadır. Bu çalışmayı yürütürken temel amacımız Türk Savunma Sanayinde anayüklenici ve altyüklenici yetenek aktarımı konusuna katkı sağlamaktır. Öncelikle tez çalışmamızın konusu Türk savunma sanayinin gelişimi ve son yıllarda ulaştığı yetenek yaklaşımı ile birebir örtüşmektedir. Firmalardan bilgi toplamak için birebir mülakat yöntemi kullanılmış ve 45 firma bu şekilde çalışmaya dahil edilmiştir. Alt yüklenici firmalar haricinde sektörün SSM, SASAD, Savunma Sanayi Kümelenmeleri, KOSGEB ve ana savunma sanayi firmaları ile de yarı-yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Savunma sanayi firmalar ile ilgili elde ettiğimiz bulgular savunma sanayi ile çalışmanın bu firmalara dinamik yetenekler sağladığını ortaya koymuştur. Sonuçlara göre savunma sanayi firmaları ile çalışmak dinamik yeteneklerin tüm parametrelerine; özümseme yeteneği, adaptasyon yeteneği ve yenilik yeteneğine katkı sağlamaktadır. Bunun yanında ikili görüşmelerde elde edilen bulgular ile 3 farklı politika amacı önerilmiştir; KOBİ Destek Mekanizmasının Düzenlenmesi, Küme Yapısının Teşvik Edilmesi ve Savunma Sanayi için Ar-Ge odağının desteklenmesi. Bu politikaların etkin uygulanması ile bu katkının arttırılabilmesi mümkün görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Firm capability assessment has been given importance and already studied in some industries and it seems it will be increasing in the future. This thesis investigates the capability assessment issue for Turkish Defense Industry. Defense industry is both a vertically integrated and high technology based industry, so firms are highly dependent on each other for their individual performance. However, the extent of this dependence and the specific effects of main defense industry firms on the remaining firms in supply chain are not yet fully examined. To fill the gap, this study aims to examine the relationships between main defense industry firms and their suppliers by using the dynamic capabilities view of firm. This is because dynamic capabilities help to shed light on intangible capabilities that form the base for the competitive advantage of firms as widely discussed in literature. The novelty of this thesis is being the first known study that examines contribution of main defense industry firms on their suppliers based on capability contribution perspective. First of all, our thesis just confronts with the developments of the Turkish Defense Industry with its supplier capability focus. As the information collection methodology, we have utilized interview method with selected 45 firms. Besides supplier firms, we conduct semi-structured interviews with other actors of the sector such as; SSM, SASAD, Defense Industry Clusters, KOSGEB and main defense industry firms. Our findings from supplier interviews indicate that working in defense industry brings apparent dynamic capability contribution for subcontractor firms. According to results, working with defense industry causes increase in all; absorptive capability, innovative capability and adaptive capability parameters and it is concluded that working with defense industry contribute to dynamic capability and competitiveness of the defense supplier firms. Apart from this based on interview and semi-structured interview findings we have come up with three policy implications; Regulating SME Supporting Structure, Promoting the Cluster Structure for Defense Industry and Promoting R&D Focus for Defense Industry. We expect applying these policies would increase this capability contribution.