Es-Siğnâkî'nin en-Nihaye fî Şerhi'l-Hidâye (Zekat ve oruç bölümü) adlı eserinin edisyon kritiği ve değerlendirilmesi
Edition critique and consideration of al-Sighnaqi's al-Nihayah fi Sharh al- Hidayah
  1. Tez No: 502046
  2. Yazar: AHMED MUSTAFA HASAN ABED
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: es-Siğnâkî, en-Nihâye, el-Hidâye, al-Sighnaqi, al-Nihayah, al-Hidayah
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 521
Özet
VII/XII. yüzyılın sonları ile VIII/XIV. yüzyıl başlarında yaşamış olan İmam es-Siğnâkî, kelam, fıkıh, nahiv gibi alanlarda eserler kaleme almış, dönemin öne çıkmış ilim adamlarından birisidir. Özellikle el-Hidâye üzerine yazdığı en-Nihâye şerhi hem el-Hidâye'ye yazılmış ilk şerh olması açısından, hem de İmam es-Siğnâkî'nin kendi fıkhi bilgisini bizlere sunması açısından çok önemli bir eserdir. Bu eser kendisinden sonra yazılmış hanefi eserlere de kaynaklık etmesi açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Eserin bu öneminden dolayı kritik ve değerlendirmeye tabi tulması gerektiği ortadadır. Bu ihtiyacı bir ölçüde giderebilmek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Yaptığımız bu çalışma giriş ve üç ana bölümden meydana gelmiştir. Giriş bölümünde çalışmamızın amacı, planı ve yönteminden bahsedilmiştir. Birinci bölümde el-Merğînânî ile şarih es-Siğnâkî hakkında bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde en-Nihâye eseri ayrıntılı bir şekilde tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde ise en-Nihâye eserinin Zekat ve Oruç kitaplarının edisyon ve kritiği yapılmıştır. Giriş bölümünde çalışmamızın amacı, planı ve yönteminden bahsedilmiştir. Çalışmamız sonuç ve kaynakça bölümleriyle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Imam al-Sighnaqî, who lived in the late 7th/12th and early 8th/13th centuries , is one of the foremost scholars of the time, who has artifacts in fields such as Islamic theology,Islamic law and Arabic grammar. In particular, the Al-Nihayah he wrote on al-Hidayah is a very important work, both in terms of being the first commentary written about al-Hidayah and also of Imam al-Sighnaqî to present his knowledge to us. This commentary has a separated preciousness in terms of being a resource for the Hanafi writings written after it. Due to this importance, this artefact is critical and needs to be assessed. This present study has been done in order to reach this need to some extent. This work we have done consists of an introduction and three chapters. In the introduction, the aim, plan and method of our work are mentioned. In the first chapter,a biographical information about al-Marghinani, and the commentator al-Sighnaqi was presented. In the second chapter, al-Nihayah was introduced and analyzed in details.As for the third chapter, the edition and criticism of the Zakat and Fasting chapters of the al-Nihayeh was done. Our study finishes with conclusion and bibliography sections.