TMS 37 karşılıklar, koşullu borçlar ve koşullu varlıklar standardı ile Türk Ticaret Kanunu ve vergi kanunlarının karşılaştırılması ve Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerde uygulaması
Comparison of TAS (Turkish Accounting Standards) 37 provisions, contingent liabilities, contingent asset standards with Turkish Trade Law and tax law, their application to the companies publicly traded in Istanbul Stock Exchance
  1. Tez No: 502107
  2. Yazar: SEFA ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılıklar, Koşullu Borçlar, Koşullu Varlıklar, Provinions, Contingent Liabilities, Contingent Assets
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yatırımcının, bir işletmenin durumu ve performansı hakkında bilgi sahibi olabileceği tek unsur, finansal tablolardır. Ancak yerel muhasebe uygulamalarının bilinmesinin ve anlaşılmasının zorluğundan dolayı finansal tabloların belirli standartlara göre hazırlanması gerekliliği oldukça önem kazanmıştır. Bu nedenle Dünya'da, Uluslararası Muhasebe Standartları (UMS)'nın uygulanmasına yönelik istek ve zorunluluk gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye'de de yabancı sermayenin ve borsa işlemlerinin artış göstermesi sebebiyle Uluslararası Muhasebe Standartlarıyla uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları önemli hale gelmiştir. Bu önemlilik kapsamında yapılan bu çalışmada, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarından biri olan 37 No'lu Karşılıklar, Koşullu Borçlar ve Koşullu Varlıklar standardı incelenmiştir. İlk olarak standardın ayrıntılı olarak incelemesi yapılmıştır. Bu incelemelerden sonra, TMS 37 kapsamında yapılan işlemlerin Türk Ticaret Kanunu ve Türk Vergi Kanunları ile karşılaştırılması yapılmış ve Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerde TMS 37 standardının uygulanması analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda işletmelerin TMS 37 standardını ne şekilde ele aldığı ve TMS 37'de geçen hangi karşılıklar, koşullu borçlar ve koşullu varlıkları rapor ettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The only item that the investors can get information about the companies' current condition and performance is the financial statement. However it is difficult to know the domestic accounting applications therefor it is necessary to prepare the financial statement according to certain standarts for this reason, the desire and obligation for the application of International Accounting Standards (IAS) becomes more important day by day. From the increase in the foreign capital and stock exchange transactions Turkish accounting Standards competible with International accounting standards are getting more important. In this study, within the scope of this importance, one of the International Financial Reporting Standard 37 provisions, contingent liabilities and contingent assets standard is investigated. First of all the standart is investigated in detail. After this investigation the transactions made as part of 37 standards compared with Turkish Trade Law and Tax law then analyzed about their application to the companies those are publicly traded in İstanbul Stock Exchange, As a result, this study determines how the companies handle the TAS 37 Standard and which provisions, contingent liabilities and contingent assets are reported.