Türk kültürü içerisinde Türk aile yapısının yeri
The place of Turkish family structure in Turkish culture
  1. Tez No: 502165
  2. Yazar: FUNDA ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Aile, Türk Kültürü, Türk ailesi, Culture, Family, Turkish Culture, Turkish Family
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Toplumların anlam dünyasının toplamı olan kültür, diğer toplumlarda olduğu gibi Türk toplumunda da çok önemli bir yere sahiptir. Bir toplumun kültürünü bilmek, o toplumun, dünyayı nasıl algıladığını bilmek ve kendi dünyasını anlayabilmek demektir. Bu çalışmada kültür ve aile konularına değinilerek, Türk kültürü ile Türk aile yapısı hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca kültürün tanımı ve genel özelliklerinden yola çıkılarak, Türk kültürü ile Türk aile yapısı arasındaki ilişki üzerinde durulmuştur. Amacımız; Türk ailesinin, Türk kültürü açısından önemini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda belirlenen konu, yapısal işlevselcilik yaklaşımı doğrultusunda ele alınmıştır. Eski Türklerde kültür ve aile yapısı anlatılmış, aynı zamanda Türk dini hakkında da bilgi verilmiş ve aynı zamanda İslamiyet'in kabulü sonrasında yaşanan kültürel etkileşim neticesinde Türklerde aile yapısının değişimi üzerinde durulmuştur. Daha sonra Osmanlı Devleti, Tanzimat Dönemi, Meşrutiyet dönemleri ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu sonrasında Türk kültürü ve Türk aile yapısındaki değişim üzerinde durulmuş ve değinilen bu önemli olaylardan yola çıkılarak açıklanan konu, içerik analizi aracılığıyla açıklığa kavuşturulmuştur. Yapılan bu analiz sonucu Türk kültürü içerisinde önemli bir yere sahip olan Türk ailesinin belirli değişiklikler yaşansa da temel değerlerini koruduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra günümüzde aile kurumuna alternatif olarak ortaya çıkan belirli yapıların, Türk aile yapısına etkisi hakkında ne gibi değişime yol açabileceği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Culture, which is the sum of the value worlds of the societies, has a very important place in the Turkish society as it does in other societies. Knowing the culture of a community means knowing how it perceives the world and understanding its own world. In this study, culture and family issues were addressed and some information was given about Turkish culture and Turkish family structure. The relationship between Turkish culture and Turkish family structure was emphasized by starting from the definition and general features of the culture. Our aim was to show the importance of Turkish family in terms of Turkish culture. The subject determined for this purpose was addressed in the direction of structural functionalism approach. Culture and family structure in ancient Turks were explained and some information was also given about Turkish religion. In addition, the change in the family structure in Turks as a result of the cultural interaction following the acceptance of Islam was emphasized. Then, the changes in Turkish culture and the Turkish family structure in the Ottoman Empire, Tanzimat and Constitutional Monarchy Periods and after the foundation of the Turkish Republic were focused on and the subject which was explained by considering these important events was clarified through content analysis. It was concluded that Turkish family which has an important place in Turkish culture preserves its basic values even if certain changes are experienced in the family institution. In addition it was argued how certain structures emerging as an alternative to the family institution today influence the Turkish family structure.