Mevduat bankalarında yoğunlaşma ve karlılık (2002-2016 dönemi)
Concentration and profitability analysis of deposit banks (2002-2016 period)
  1. Tez No: 502213
  2. Yazar: HÜMEYRA IŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT HAYATİ ERİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Mevduat bankaları, karlılık analizi, yoğunlaşma, aktif karlılık oranı, özkaynak karlılık oranı, net faiz marjı, Deposit banks, profitability analysis, concentration, active profitability ratio, equity profitability ratio, net interest margin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Mevduat Bankalarında Yoğunlaşma Ve Karlılık Analizi (2002-2016 Dönemi) Bir ekonomik sistemde, fon fazlası olan kişi ve kurumlardan fon toplayıp fon açığı olan kişi ve kurumlara aktararak finansal aracılık yapan mevduat bankalarının ana amacı, kar elde etmektir. Bu çalışmanın temel amacı; 2002-2016 yılları arasında, mevduat bankaları ve aktif büyüklükteki ilk beş bankanın, karlılıklarını hangi verilerin nasıl etkilediğini incelemektir. Bunun için öncelikle, bankacılık sisteminin yapısı ve karlılık etmeni olarak bankacılık hizmet ürünleri anlatılmıştır. Daha sonra mevduat bankalarının aktif büyüklük, özkaynak, kar, kredi ve mevduat göstergelerinde yoğunlaşması hesaplanmıştır. Mevduat bankalarının güncel görünümü hakkında bilgi verilmiş ve önemli bilanço, gelir tablosu kalemleri sayısal olarak ifade edilmiştir. Mevduat bankaları ve ilk beş bankanın aktif büyüklük, özkaynak, karlılık, aktif karlılık oranı, özkaynak karlılığı ve net faiz marjı göstergeleri için 15 yıllık süre için verileri tablo olarak sunulmuştur. Son bölümde, Türkiye'de mevduat bankalarının ve yoğunlaşmanın olduğu ilk beş bankanın aktif karlılık oranı, özkaynak karlılık oranı ve net faiz marjı bağımlı değişken olarak alınmış ve 15 yıllık verileri ile karlılık analizi yapılmıştır. Daha sonra her iki grubun sonuçları karşılaştırılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, mevduat bankalarının aktif karlılık oranını; net faaliyet karı, krediler ve kredi/mevduat oranı etkilemekte, özkaynak karlılık oranını; net faaliyet karı ve özkaynak etkilemekte, net faiz marjını ise faaliyet gelirleri, kredi/mevduat oranı ve faiz dışı gelirler etkilemektedir. İlk beş bankanın aktif karlılık oranını; net faaliyet karı, faiz dışı gelirler, özkaynak ve personel gideri ve kıdem tazminatı etkilemekte, özkaynak karlılık oranını; net faaliyet karı, özkaynak ve personel gideri ve kıdem tazminatı etkilemekte, net faiz marjını ise faaliyet gelirleri ve faiz dışı gelirler etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Concentration and Profitability Analysis of Deposit Banks (2002-2016 Period) In an economic system, the main purpose of the deposit banks that make financial intermediation by collecting funds from the people and institutions with more funds and transferring them to the people and institutions that are open to the fund is to make profits.The main purpose of this study is; Between 2002 and 2016, deposit banks and the first five banks in active assets are examining how they affect their profitability. For this, firstly, the structure of the banking system and the banking service products are explained as profitability. Then concentration of deposit banks in asset size, equity, profit, credit and deposit indicators is calculated. Information on the current appearance of deposit banks is provided and the important balance sheet and income statement items are expressed numerically. For the deposit banks and the first five banks, the figures for the asset size, return on equity, profitability, return on assets, return on equity and net interest margins are presented for 15 years. In the last section, the top five banks in assets profitability ratio of deposits that banks in Turkey and concentration, rate of return on equity and net interest margin were taken as the dependent variable and profitability analysis was performed with 15-year data. Then the results of both groups were compared. According to the analysis results, Return on assets ratio of deposit banks is affected by net operating profit, loans and loan/deposit ratio. Similarly, Return on equity ratio is affected by net operating profit and equity and net interest margin is affected by operating income, loan/ deposit ratio and non-interest income. Return on assets ratio of the first five banks is affected by net operating profit, non-interest income, equity and personnel loss and severance pay. Similarly, Return on equity ratio is affected by net operating profit, equity and personnel loss and severance pay, and net interest margin is affected by operating income and non-interest income.