Türk bankacılık sisteminde piyasa yapısı ve optimal banka ölçeği -Özel mevduat bankaları için bir araştırma-
- Tez No: 52574
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FARUK ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Piyasaki rekabetçi yapı, SCP hipotezi, verimlilik hipotezi, translog maliyet fonksiyonu, global ölçek ekonomileri, ürüne özgü ölçek ekonomileri, Competitive market structure, SCP hypothesis, effficiency hypothesis, translog cost function, global economies of scale, product specific economies of scale
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Teorisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada Türk bankacılık sistemde (TBS) piyasa yapısı araştırılarak bu yapının özel mevduat bankaları kârlılığı üzerindeki etkileri incelenmiş ve bu piyasa yapısında bankalar için optimal banka işletmesi ölçeği belirlenmeye çalışılmıştır. Piyasa yapısı belirlenirken mikroekonomik teorideki tanımlamalar ve rasyo analizinden yararlanılmıştır. Kârlılık yapısı araştırılırken özel mevduat bankaları için kârlılık fonksiyonu tahmin edilerek sektörde piyasa yapısı- banka yönetimi-banka performansı (SCP) hipotezi ile verimlilik hipotezlerinden hangisinin geçerli olduğu sınanmıştır. Aynı banka grubu için çokürünlü maliyet fonksiyonu tahmininde bulunulurken translog maliyet fonksiyonu kullanılmış, mali aracılık yaklaşımı ile bankaların mevduat, kredi, işgücü girdileri kullanarak menkul değer, kredi üretiminde bulundukları varsayılmıştır. Her iki regresyonda da 1990-1995 Eylül arası dönemdeki 3 aylık veriler alınarak en küçük kareler (OLS) tahmin tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre oligopolcü piyasa yapısına sahip olduğu belirlenen Türk bankacılık sisteminde bankaların kârlılığı üzerinde belirleyici etkenin banka verimliliği değil bankacılık piyasasındaki yoğunlaşma oranı olduğu ortaya çıkmıştır. Yıllar itibariyle azaldığı gözlenen piyasa yoğunluğunun yine de yüksek oranlarda seyrettiği saptanmıştır. Translog maliyet fonksiyonu tahmin sonuçları ise özel mevduat bankaları içinde optimal ölçekteki banka grubunun orta ölçekli bankalar olduğunu, büyük ölçekli bankalarda maliyet etkinsizliği bulunduğunu ortaya koymaktadır. Gümrük birliği sürecinde satın alma ve birleşmelerin gündeme geldiği ve bankaların rekabet güçlerini artırmak için büyüme hedefledikleri şu günlerde bankaların maliyet yapılarına ilişkin yeni tedbirleri gündeme getirmelerinin gerekliliği de ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims at specification of the market structure of the Turkish banking system and the effects of this structure on the performance (in the sense of profitability) of privately owned banks, as well as the specification of optimal scale for banks for the sub group. Ratio analysis technique is used and fundamentals of the microeconomic theory are encountered to define the market structure in the sector. A profit function is estimated to analyse the performance stucture of banks and the market structure-bank conduct-bank performance (SCP) hypothesis is tested against the efficiency hypothesis. While estimating the multiproduct firm cost function in the form of translog for the privately owned banks financial intermediation is assumed to underlie the bank production structure, i.e. banks are treated as firms which produce loans and. deposits outputs by using loans, deposits and labour as inputs. In both of the regression equations the period under analysis covers the quarterly terms between years 1990-1995 September. The Ordinary Least Squares estimation technique is utilized in the regression equations. As revealed by the results of the analysis, Turkish banking system has an oligopolistic market structure and the performance of banks are closely related to the high concentration ratios and market power of the banks rather than bank efficiency. Although the market concentration ratios have declined in time following the year 1980, concentration is still high in the sytem. On the other hand results from the estimation of translog cost function indicate that optimal scale for the privately owned banks in the system is medium size, whereas big scale banks are cost ineffective. In the phase of Customs Union with the European Community, the banks's policy to grow as well as the tendency in the market towards mergers and acquisitions toIV increase market power and gain competitive advantage, it is clear that banks should and implement measures to reach a more effective state in terms of cost structure.