Yatırım projelerinde risk modelleme
Risk modelling in investment projects
  1. Tez No: 502254
  2. Yazar: BUĞRA TUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS SEVAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım Projeleri, Proje Değerlendirme, Risk Analizi, Finansal Kararlar, Investment Projects, Project Evaluation, Risk Analysis, Financial Decisions
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
İşletmelerin makro ve mikro düzeyde ekonomik kalkınma sürecinde ürün veya hizmet üretmek amacıyla yatırım projeleri gerçekleştirmesi gerekmektedir. Yatırım kararının verilebilmesi için öncelikli olarak risk analizleri ve diğer fizibilitelerin yapılmasına olanak sağlayan projeler ortaya konulmalıdır. Rekabet ortamında bir adım ileriye gidebilmek, yatırım projelerinin risk analizlerinin doğru şekilde yapılmasına ve talebi karşılama yetisinin ortaya konmasına bağlıdır. Ayrıca sahip olunan kaynakların kısıtlı ve gelecekteki belirsizliğin olması firmaların yapacakları yatırımlarda risk analizi yaparak belirli modelleri kullanmalarını gerekli kılmaktadır. Çalışmada yatırım proleri türlerinin neler olduğu detaylı olara ortaya konularak bilgi teknolojileri alanında günümüzde giderek önem kazanan felaket kurtarma projesinin risk analizi yapılmıştır. Gerçek bir örnekten yer alan proje karar modelleri kullanılarak yatırım kararı değerlendirilmiştir. Uygulama şeklinde geliştirilen Felaket Kurtarma Maliyet Analizi (FEMA) çalışması ile felaket kurtarma projesi yapacak olan işletmelerin finansal açıdan karar vermelerine destek sağlayacak bir modelin detayları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Companies need to implement investment projects in order to produce products or services in macro and microeconomic economic development process. In order to make the investment decision, projects should be put forward that allow priority risk analysis and other feasibility studies. Going one step ahead in a competitive environment depends on the fact that the risk analysis of investment projects is done correctly and the demand is met. In addition, the limited and future ambiguity of the owned resources makes it necessary for firms to use risk analysis and specific models. Risk analysis of the disaster recovery project, which has become increasingly important in the field of information technology, has been carried out by putting the details of what type of investment pro- Investment decision was evaluated using project decision models from a real sample. The Disaster Recovery Cost Analysis (DRCA) study, developed in the form of an application, details the model that will support the financial decision making of the disaster recovery project.