Dış ticaret ödeme riski yönetiminde banka ödeme yükümlülüğü üzerine bir inceleme
Payment risk management in foreign trade: A review of bank payment obligation (BPO)
  1. Tez No: 502278
  2. Yazar: MAHMOUD O M ALHATTAB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTUĞ CENK AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış ticaret riskleri, Banka Ödeme Yükümlülüğü, Akreditif, Dış ticarette ödeme metotları, Foreign trade risks, Bank Payment Obligation, Letter of Credit, Method of payments in Foreign trade
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı ülkeler arasında uluslararası ticaret yaparken kullanılan en yeni ödeme metotlarından birisi olan“Banka Ödeme Yükümlülüğü”adlı metodu incelemek ve değerlendirmektir. Yeni oluşturulan bu metot, finansal iletişim çözümlerinde önde gelen şirket SWIFT ile Uluslararası Ticaret Odası(ICC) arasındaki iş birliğinden sonra 2013 yılında ilk olarak uygulanmıştır. İlk bölümde, risklere karşı uygun yollarla önlem almak amacıyla, dış ticaret işlemlerinin yapısında mevcut söz konusu risklerin farklı türleri ve boyutları incelenmektedir. İkinci bölümde ise, bu çalışmada, günümüzde Uluslararası Ticarette kullanılan ödeme metotlarıyla ilgili kapsamlı bir değerlendirme yer almaktadır. Bunun yanı sıra, avans ödemeleri, açık hesaplar, Akreditifler (L/Cs), Vesikalı Tahsiller (D/Cs) ve konsinye satış ödeme metotlarıyla ilgili geniş bir açıklama verilmektedir. Ayrıca, bu çalışmada, ihracatçı ve ithalatçılarla ilgili riskler açısından ödeme metotları arasında karşılaştırma yapılmaktadır. Son olarak, tanımlayıcı yaklaşımla, bu çalışma, Banka Ödeme Yükümlülüğünü yeni, modern ve tam elektronik bir ödeme yükümlülüğü olarak detaylı bir şekilde değerlendirmekte ve açıklamaktadır. Ayrıca, bu çalışmada, BPO kurallarındaki, sürecindeki, taraflarındaki, menfaatleri, avantajları, dezavantajları, güçlükleri, zayıf yönlerindeki ve dış ticaret işlemlerine uygunluğundaki farklı yönler açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to review and study one of the newest method of payments being used while doing trade internationally between different nations which is“Bank Payment obligation”. As this newly created method was first introduced in 2013 after cooperation between SWIFT -the leading company in financial communication solutions- and International Chamber of Commerce (ICC). In the first part, the study discusses different types and dimensions of risks inherent with foreign trade transactions in order to hedge against them in proper ways. In the second part, the study gives a comprehensive overview about most famous methods of payment being used in International Trade nowadays. Further, it gives a complete explanation of advance payments, open accounts, Letter of Credits (L/C), Documentary Collections (D/C) and consignment sales method of payments. In addition, the study draws a comparison between method of payments in terms of risks involved for exporters and importers. Finally, by using the descriptive approach, the study reviews and explains in details the Bank Payment Obligation as a new, modern and fully electronic method of payment. Also, the study explains different aspects in BPO's rules, process, parties, benefits, advantages, disadvantages, challenges, weaknesses and its relevance for today's foreign trade transactions.