KOAH alevlenmesi nedeniyle acil servisten hastaneye yatırılanhastalarda bazal ve kontrol CRP düzeylerinin prognoz üzerine etkisi
The effect of baseline and control levels of CRP on the prognosis of patients admitted to the hospital from the emergency department
  1. Tez No: 502330
  2. Yazar: NİLAY KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM OKTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH atak, CRP, mortalite, COPD exacerbation, CRP, mortality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
KOAH Alevlenmesi Nedeniyle Acil Servisten Hastaneye Yatırılan Hastalarda Bazal ve Kontrol CRP Düzeylerinin Prognoz Üzerine Etkisi Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) toplum sağlığı için önemli bir tehdit olup dünyada kronik morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenlerinden birisidir. Bu çalışmanın amacı Acil Servis'e başvurarak hastaneye yatırılan KOAH hastalarında başvurusu esnasında ve yatış süresince istenen CReaktif Protein (CRP)ve lökosit değerlerinin mortalite ve prognoz üzerine etkisi olup olmadığına bakmaktır. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servis'ine 1 Ocak 2016 -31 Aralık 2016 tarihleri arasında başvuran ve hastanenin Göğüs Hastalıkları servisine ve yoğun bakıma yatırılan KOAH alevlenme hastaları çalışmaya alındı. Hastaların demografik özellikleri ve komorbid hastalıkları ile birlikte tetkik edilen CRP, lökosit ve kan gazı değerleri, yatış yerleri ve aldıkları tedaviler değerlendirilerek 90 günlük mortalite üzerine etkisi analiz edildi. Bulgular: Acil Servis CRP değerleri için p=0,257; takipteki değerler içinse sırayla 0,938, 0,581 ve 0,180 olarak saptandı ve kısa dönem mortalite üzerine etkisi tespit edilmedi. Lökosit değerlerinin ortalaması için ise Acil Serviste (p=0,051) yatış sonrası lökosit değerleri için p değeri sırasıyla 0,046, 0,000 ve 0,000 olarak hesaplandı. Lökosit değerinin 10,8x10³/mm³ eşik değeri ile Acil Servis başvurusunda bakılan yüksek lökosit değerinin mortalite açısından anlamlı farklılık yarattığı saptandı [OR = 1,92 (1,05-3,52%95 CI)]. PaCO2 ve HCO3 değerlerinin mortaliteyi öngörmede anlamlı olduğu saptandı (sırasıyla p=0.011ve p=0,015). Sonuç: Acil Serviste ve yatış sonrası izlemde bakılan CRP değerlerinin KOAH atak hastalarının mortalitesini öngörmede etkisi olmamaktadır. Başvuru ve yatış sırasındaki lökosit değerleri ile Acil Servis'teki PaCO2 ve HCO3 düzeyleri 90 günlük mortaliteyi öngörmede anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Effect of Baseline and Control Levels of CRP on the Prognosis of Patients Admitted to the Hospital from the Emergency Department Objective: COPD is a major threat to public health or one of the leading causes of chronic morbidity and mortality in the world. The objective of this study is to determine whether the desired C-Reactive Protein (CRP) and leukocyte counts during hospitalization and admission in patients with COPD admitted to the hospital by referral to the Emergency Department are on mortality and prognosis Method: Patients with COPD exacerbation who presented to the Akdeniz University Hospital Emergency Department and admitted to either Pulmonary Diseases Ward or Intensive Care Unit during 01/01/2016-12/31/2016 were included in the study. For each patient CPR value, leucocyte number, blood gas values, disposition and received treatment with the demographic characteristics and comorbid diseases were analyzed and effect on 90-day mortality were investigated. Results: P value for Emergency Department CRP is 0,257; p values during follow up were 0,938, 0,581 and 0,180 and none of the CRP values showed any short term mortality benefit. For the mean value of leukocyte counts was calculated in Emergency Department as p = 0,051 and 0,046, 0,000 and 0,000 in p values for leukocyte counts after hospitalization With a cut-off value of 10,8×10³/mm³ for leukocyte count, high leukocyte values in Emergency Department were statistically significant for mortality [OR = 1,92(1,05-3,52%95 CI)]. PaCO2 and HCO3 values were found to be significant in predicting mortality (respectively 0,015 and 0.011). Discussion: The CRP values tested in Emergency Department and after admission are not predictive of the mortality of patients with COPD exacerbations. Leucocyte values at the time of admission and after admission, 38 PaCO2 and HCO3 levels in the emergency department were found to be statistically significant for a 90-day mortality estimate.