Otoimmun tiroid hastalarında serum D vitamini düzeylerinin değerlendirilmesi
Determination of Vitamin D levels in autoimmune thyroid di̇seases
- Tez No: 502356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ABUŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Vitamin D, Hashimoto, Graves, İmmun Sistem, Vitamin D, Hashimoto, Graves, Immune System
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Vitamin D, uzun yıllardır kalsiyum- fosfor metabolizmasını düzenleyen bir vitamin olarak bilinse de son 10-15 yıl içinde yapılan çalışmalarla antiinflamatuar, antikanserojen, antidiabetik, antianjiogenik ve antifibrotik özellikleri olduğu yönünde veriler elde edilen steroid yapılı bir hormon olarak kabul edilmektedir. Bunun yanında D vitamini reseptörlerinin (VDR)'nin geniş bir doku dağılımı göstermesi nedeniyle insülin direnci ve diyabet gelişiminde, bağışıklık sistemi, kardiyovasküler sistem ve üreme sistemi ile ilgili hastalıklarda önemli rol oynar. D vitamini yetersizliğinin insanda alerjik hastalıklar, kardiyovasküler problemler, otoimmün hastalıklar ve diyabetle ilişkili olabileceği gösterilmiştir. Son yıllarda yapılan birçok çalışma, D vitamini eksikliği ile Hashimoto tiroiditi (HT) ve Graves hastalığı (GD) gibi otoimmün tiroid hastalıkları (AITD) arasında bir bağ olduğunu varsaymaktadır (Kivity ve ark). Biz çalışmamızda Graves, Hashimoto ve nontoksik multinoduler guatr hastalarının D vitamini düzeylerine ek olarak D vitamini bağlayıcı protein (VDBP), Vitamin D reseptörü (VDR), Anti TPO, Anti TG düzeylerini sağlıklı kontrollerle karşılaştırarak D vitaminin bir immunmodulatör olarak otoimmun tiroid hastalıklarındaki rolünü ortaya koymayı amaçladık. Yaptığımız çalışmalarda otoimmun tiroid hastalıkları olan Hashimoto, Graves ve Nontoksik Multinodüler guatr hastası olan bireylerle sağlıklı bireyler D vitamini ve D vitamininin taşınmasında ve hücreler tarafından kullanılmasında fonksiyonu olan VDBP ve VDR düzeyleri açısından karşılaştırdık. D vitamini düzeyleri sağlıklı bireylere göre tüm hasta bireylerde düşük bulundu. VDBP ve VDR düzeyleri hasta gruplarına göre sağlıklı bireylerde daha düşük bulundu ve D vitamini düzeyleriyle korele olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Vitamin D is known as a vitamin that regulates the calcium-phosphorus metabolism for many years, but it has been accepted as a steroid-structured hormone in the course of the last 10-15 years and has been shown to have antiinflammatory, anticarcinogenic, antidiabetic, antiangiogenic and antifibrotic properties. However, because of the wide tissue distribution of vitamin D receptors (VDR), it plays an important role in the development of insulin resistance and diabetes, diseases related to the immune system, cardiovascular system and reproductive system. D vitamine insufficiency has been shown to be associated with human allergic diseases, cardiovascular problems, autoimmune diseases and diabetes. Many recent studies have assumed that vitamin D deficiency is a link between autoimmune thyroid diseases (AITD) such as Hashimoto thyroiditis (HT) and Graves' disease (GD) (Kivity et al.). In this study, we aimed to compare vitamin D receptor (VDR), vitamin D binding protein (VDBP), anti TPO and anti TG levels to healthy controls in addition to vitamin D levels in patients with Graves, Hashimoto and nontoxic multinodular goitre patients and found that vitamin D as an immunomodulator plays a role in autoimmune thyroid diseases. In our studies, Hashimoto, Graves and Nontoxic multinodular goiters who has autoimmune thyroid diseases, compared healthy individuals in terms of levels of VDBP and VDR functioning in the transport of vitamin D and in the use of cells by healthy subjects. D vitamin levels were lower in all patients than in healthy subjects. VDBP and VDR levels were found to be lower in healthy subjects and correlated with vitamin D levels according to patient groups.