Serum vitamin B9, B12, D düzeyinin açıklanamayan infertil ve düşük over rezervli infertil hastalardaki düzeylerinin sağlıklı fertil hastalarla karşılaştırılması
Comparison of serum vitamin B9, B12 and D levels in patients withunexplained infertility and diminished ovarian reserve (DOR) comparedwith healthy fertile women
  1. Tez No: 941295
  2. Yazar: MİRAÇ BAYDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GALİP ZEBİTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan İnfertilite, Düşük Over Rezervi, Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, unexplained infertility, diminished ovarian reserve, vitamin B9, vitamin B12, vitamin D
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
AMAÇ: İnfertilite hastalarında vitamin eksiklikleri tek başına veya beraber özellikle genç popülasyonda oksidatif hasarın artmasına bağlı infertilite sebebi olabilir. Bu araştırmada açıklanamayan infertil ve azalmış over rezervi (DOR) olan hastaların serum Vitamin B9 ,B12 ,D düzeylerini belirlemeyi ve bu gruplar arasındaki farkı ölçmeyi; fertil hastalarla karşılaştırmayı amaçladık.GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma 31.05.2024-31.12.2024 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi 20-40 yaş arasında İnfertilite Polikliniği'ne başvuran açıklanamayan infertilite tanısı almış 48 hasta ve azalmış over rezervi tanısı almış 48 hasta, kontrol grubu olarak jinekoloji polikliniğine gelen en az bir sağlıklı doğum gerçekleşirmiş rutin Smear kontrolüne gelen fertil 48 hasta olmak üzere toplam 144 hasta dahil edilmiştir. Çalışmamıza katılan gruplarda serum vitamin B12, D ve B9 düzeyleri ölçüldü. Hasta verileri prospektif not edilmiştir. Düşük over rezervi tanı kriteri olarak BolognaTanı Kriterleri alınmıştır. Açıklanamayan İnfertilite grubunda en az 1 yıl korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamayan nedeni açıklanamayan infertil hastalar çalışmaya dahil edildi. 20-40 yaş aralığı dışındaki hastalar, BMİ ≥ 30 BMİ ≤18.5 aralığında olan hastalar, bilinen hipertansiyonu,hipotalamik amenoresi, konjenital adrenal hiperplazisi ,diyabeti , insülin rezistansı ,herhangi bir otoimmün hastalığı,yumurtalık kistleri;androjen salgılayan tümörleri veya yumurtalık tümörleri ,majör depresyonu , metabolik sendromu ,herhangi bir psikoaktif ilaç,kokain veya opiat kullanımı, neoplastik hastalıkları,karaciğer ve böbrek hastalıklarının varlığı ,sigara kullanımı,alkol tüketimi, endometriozisi, geçirilmiş over operasyonu, tiroid hastalığı, PKOS(Polikistik Over Sendromu)'u olan bireyler çalışma dışı bırakıldı.Çalışmaya katılan bütün hastaların kilo,boy,tiroid stimülan hormon (TSH),antral folikül sayısı (AFC),Prolaktin,Antimüllerian hormon (AMH),FSH,LH,E2 seviyeleri ölçüldü. 0,05'ten küçük p değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.BULGULAR: Çalışmaya toplam 144 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen 144 hastanın yaş ortalamaları 31,50(20-39) idi. Vücut kitle indekslerinin ortalaması 25,05(17,31-35,43) kg/m2 idi.Hastaların yaşları ve vücut kitle indeksleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.Katılımcıların klinik özelliklerine ait tanımlayıcı istatistikler karşılaştırıldığında Gruplar arası AF sayısı (p=0,000), AMH (p=0,000), FSH (p=0,001), LH (p=0,047), prolaktin (p=0,037), TSH (p=0,016) düzeyleri; gravida (p=0,000), parite (p=0,000) sayıları ve gebelik gelişimi durumu (p=0.000) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark varken; E2 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p=0,236).DOR ve Aİ'deki katılımcıların klinik özelliklerine ait tanımlayıcı istatistikler karşılaştırıldığında DOR ve Aİ arasında AF sayısı(p=0,000) , AMH değeri(p=0,000) , FSH değeri(p=0,001) , LH değeri(p=0,023) ve TSH değer,(p=0,044) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. DOR ve Fertil'deki katılımcıların klinik özelliklerine ait tanımlayıcı istatistikler karşılaştırıldığında DOR ve Fertil arasında AF sayısı(p=0,000) , AMH değeri(p=0,000) , FSH değeri(p=0,001) , LH değeri(p=0,023) ve TSH değeri(p=0,044) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. Aİ ve Fertil'deki katılımcıların klinik özelliklerine ait tanımlayıcı istatistikler karşılaştırıldığında TSH değeri(p=0,007) , gravida sayısı (p=0,000) ve parite sayısı(p=0,000) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanırken diğer değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Tüm katılımcılar göz önünde bulundurulduğunda AF sayısı/AMH düzeyinin B12 değeri ile arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Katılımcıların AF sayısı/AMH düzeyi ile D vitamini düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. katılımcıların AMH düzeyi(p=0,046) ile B9 değeri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmışken AF sayısı ile B9 değeri arasında istatistiksel olarak anlamı bir ilişki bulunamamıştır. DOR'daki katılımcıların AF sayısı ve AMH düzeyi ile B12, Vitamin D,B9 düzeyi arasındaki ilişki değerlendirildiğinde AF sayısı/AMH düzeyi ile B12 düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. DOR'daki katılımcıların AF sayısı ve AMH düzeyi ile D Vitamini düzeyi arasındaki ilişki değerlendirildiğinde AF sayısı/AMH düzeyi ile D vitamini düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır DOR'daki katılımcıların AF sayısı ve AMH düzeyi ile B9 düzeyi arasındaki ilişki değerlendirildiğinde AF sayısı/AMH düzeyi ile B9 düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.Aİ'deki katılımcıların AF sayısı ve AMH düzeyi ile B12 düzeyi arasındaki ilişki değerlendirildiğinde AMH düzeyi ile B12 düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmışken AF sayısı ile B12 düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Aİ'deki katılımcıların AF sayısı/AMH düzeyi ile D vitamini düzeyi karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Aİ'deki katılımcıların AF sayısı/AMH düzeyi ile B9 düzeyi karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Fertil'deki katılımcıların AF sayısı/AMH düzeyi ile B12 düzeyi karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Fertil'deki katılımcıların AF sayısı ile D vitamini düzeyi karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Fertil'deki katılımcıların AMH düzeyi(p=0,012) ile D vitamini düzeyi karşılaştırıdığında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Fertil'deki katılımcıların AF sayısı ve AMH düzeyi ile B9 düzeyi karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.Katılımcıların gruplar arası vitamin değerleri karşılaştırıldığında gruplar arasında B12(p=0,001) , D vitamini(p=0,001) ve B9(p=0,001) düzeyleri arasında anlamlı bir fark saptanmıştır.DOR ve Aİ'deki katılımcılar arasında Vitamin değerleri karşılaştırıldığında D vitamini düzeyi(p=0,011) arasında anlamlı bir fark saptanmışken B12 ve B9 düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. DOR ve Fertil'deki katılımcıların vitamin değerlerinin karşılaştırıldığında B12 düzeyi(p=0,003) ve B9 düzeyi(p=0,000) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmışken D vitamini düzeyi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Aİ ve Fertil'deki katılımcıların vitamin değerleri karşılaştırıldığında B12 düzeyi(p=0,000) , D vitamini düzeyi(p=0,000) ve B9 düzeyi(p=0,002) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. SONUÇ: Bu bulgular ışığında, Aİ hastalarının D vitamini düzeylerinin rutin olarak değerlendirilmesi ve eksiklik durumunda takviye düşünülmesi, potansiyel faydaları nedeniyle değerli olabilir. Çalışmamızda, infertil popülasyonda yaygın görülen D vitamini eksikliği ve bunun üreme sağlığı üzerindeki olası negatif etkilerini bir kez daha doğrulamaktadır. İnfertil gruplarda D vitamini ile AMH ve AF arasında bu çalışmada anlamlı bir korelasyon saptanmamış olsa da düşük D vitamini seviyelerinin üreme sağlığı üzerinde diğer basamaklarda olabilecek olumsuz etkileri göz ardı edilmemelidir. Tüm gruplarda B9 vitamini ile AF arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamakla birlikte, tüm katılımcıların AMH düzeyi ile Folat Düzeyi Arasındaki İlişkiye bakıldığında anlamlı düzeyde negatif bir korelasyon saptanmıştır.; ayrıca folat değerleri normal sınırlarda bulunmuştur. Bu gruplarda folat eksikliği tespit edilmeden rutin olarak kullanılmasının gereksiz olduğu düşüncesindeyiz. Serum B12 vitamin düzeyleri açısından, DOR ve Aİ hastalarında, kontrol grubuna göre anlamlı derecede ve sınırda düşük seviyeler tespit edilmiştir. Bu gruplarda, B12 takviyesinin gerekli olduğu ve infertilite patogenezinde rol oynayabileceği hipotezini desteklemektedir. Çalışmamızda Aİ grubunda AMH ve B12 arasında anlamlı ve negatif saptanan ilişkinin AMH seviyelerindeki düşüklüğe bağlı olarak yüksek kaldığı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: Vitamin deficiencies in infertility patients, either alone or together, can be a cause of infertility due to increased oxidative damage, especially in young populations. In this study, we aimed to determine the serum Vitamin B9, B12, D levels of patients with unexplained infertility and diminished ovarian reserve (DOR) and to measure the difference between these groups; to compare them with fertile patients.METHOD: A total of 144 patients were included in the study. The mean age of the 144 patients included in the study was 31.50 (20-39). The mean body mass index was 25.05 (17.31-35.43) kg/m2. No statistically significant difference was found between the ages and body mass indices of the patients. When descriptive statistics of participants' clinical characteristics were compared, there was a statistically significant difference between groups in AF count (p=0,000), AMH (p=0,000), FSH (p=0,001), LH (p=0,047), prolactin (p=0,037), TSH (p=0,016) levels, gravida (p=0,000), parity (p=0,000) numbers and pregnancy development status (p=0,000); while no statistically significant difference was found between E2 levels (p=0,236). When descriptive statistics of participants' clinical characteristics in DOR and UI were compared, a statistically significant difference was found between DOR and UI in AF count (p=0,000), AMH value (p=0,000), FSH value (p=0,001), LH value (p=0,023) and TSH value (p=0,044). When descriptive statistics of participants' clinical characteristics in DOR and Fertile were compared, a statistically significant difference was found between DOR and Fertile in AF count (p=0,000), AMH value (p=0,000), FSH value (p=0,001), LH value (p=0,023) and TSH value (p=0,044). When descriptive statistics of participants' clinical characteristics in UI and Fertile were compared, a statistically significant difference was found in TSH value (p=0,007), gravida number (p=0,000) and parity number (p=0,000), while no statistically significant difference was found between other values. When all participants were considered, no statistically significant relationship was found between AF count/AMH level and B12 value. No statistically significant relationship was found between participants' AF count/AMH level and vitamin D level. While a statistically significant relationship was found between participants' AMH level (p=0,046) and B9 value, no statistically significant relationship was found between AF count and B9 value. When the relationship between AF count and AMH level and B12, Vitamin D, B9 levels in DOR participants was evaluated, no statistically significant difference was found between AF count/AMH level and B12 level. When the relationship between AF count and AMH level and Vitamin D level in DOR participants was evaluated, no statistically significant relationship was found between AF count/AMH level and vitamin D level. When the relationship between AF count and AMH level and B9 level in DOR participants was evaluated, no statistically significant relationship was found between AF count/AMH level and B9 level. When the relationship between AF count and AMH level and B12 level in UI participants was evaluated, while a statistically significant relationship was found between AMH level and B12 level, no statistically significant difference was found between AF count and B12 level. When AF count/AMH level and vitamin D level in UI participants were compared, no statistically significant difference was found. When AF count/AMH level and B9 level in UI participants were compared, no statistically significant difference was found. When AF count/AMH level and B12 level in Fertile participants were compared, no statistically significant difference was found. When AF count and vitamin D level in Fertile participants were compared, no statistically significant relationship was found. When AMH level (p=0,012) and vitamin D level in Fertile participants were compared, a statistically significant relationship was found. When AF count and AMH level and B9 level in Fertile participants were compared, no statistically significant relationship was found. When vitamin values between groups of participants were compared, a significant difference was found between groups in B12 (p=0,001), vitamin D (p=0,001) and B9 (p=0,001) levels. When vitamin values were compared between participants in DOR and UI, a significant difference was found in vitamin D level (p=0,011), while no significant difference was found between B12 and B9 levels. When vitamin values of participants in DOR and Fertile were compared, a statistically significant difference was found between B12 level (p=0,003) and B9 level (p=0,000), while no statistically significant difference was found in terms of vitamin D level. When vitamin values of participants in UI and Fertile were compared, a statistically significant difference was found between B12 level (p=0,000), vitamin D level (p=0,000) and B9 level (p=0,002). RESULTS: In total, 144 patients were included in the study. The mean age of the 144 enrolled patients was 31.50 (range: 20-39) years. Their mean body mass index was 25.05 (range: 17.31-35.43) kg/m2. No statistically significant difference was found between the ages and body mass indices of the patients. When comparing the descriptive statistics of the clinical characteristics of participants in Group 1, Group 2, and Group 3, a statistically significant difference was found between the groups in terms of Antral Follicle (AF) count (p=0,001), AMH (p=0,000), FSH (p=0,001), LH (p=0,047), prolactin (p=0,037), TSH (p=0,016) levels, gravida (p=0,000), parity (p=0,000) numbers, and pregnancy outcome status (p=0,000); however, no statistically significant difference was found in E2 levels (p=0,236). Comparing the descriptive statistics of the clinical characteristics of participants in Group 1 and Group 2, a statistically significant difference was found between Group 1 and Group 2 in AF count (p=0,000), AMH value (p=0,000), FSH value (p=0,001), LH value (p=0,023), and TSH value (p=0,044). Comparing the descriptive statistics of the clinical characteristics of participants in Group 1 and Group 3, a statistically significant difference was found between Group 1 and Group 3 in AF count (p=0,000), AMH value (p=0,000), FSH value (p=0,001), LH value (p=0,023) and TSH value (p=0,044). Comparing the descriptive statistics of the clinical characteristics of participants in Group 2 and Group 3, a statistically significant difference was found in TSH value (p=0,007), gravida number (p=0,000), and parity number (p=0,000), while no statistically significant difference was found in other values. Considering all participants, no statistically significant relationship was found between AF count/AMH level and B12 value. No statistically significant relationship was found between the participants' AF count/AMH level and vitamin D level. While a statistically significant relationship was found between participants' AMH level (p=0,046) and Folate value, no statistically significant relationship was found between AF count and Folate value. When evaluating the relationship between AF count and AMH level and B12, Vitamin D, and B9 (Folate) levels in Group 1 participants, no statistically significant difference was found between AF count/AMH level and B12 level. When evaluating the relationship between AF count and AMH level and Vitamin D level in Group 1 participants, no statistically significant relationship was found between AF count/AMH level and Vitamin D level. When evaluating the relationship between AF count and AMH level and Folate level in Group 1 participants, no statistically significant relationship was found between AF count/AMH level and Folate level. When evaluating the relationship between AF count and AMH level and B12 level in Group 2 participants, a statistically significant relationship was found between AMH level and B12 level, while no statistically significant difference was found between AF count and B12 level. When comparing the AF count/AMH level and Vitamin D level in Group 2 participants, no statistically significant difference was found. When comparing the AF count/AMH level and Folate level in Group 2 participants, no statistically significant difference was found. When comparing the AF count/AMH level and B12 level in Group 3 participants, no statistically significant difference was found. When comparing the AF count and Vitamin D level in Group 3 participants, no statistically significant relationship was found. When comparing the AMH level (p=0,012) and Vitamin D level in Group 3 participants, a statistically significant relationship was found. When comparing the AF count and AMH level and Folate level in Group 3 participants, no statistically significant relationship was found. When comparing the vitamin levels among the groups, a significant difference was found between the groups in B12 (p=0,001), Vitamin D (p=0,001), and Folate (p=0,001) levels. When comparing the Vitamin levels between Group 1 and Group 2 participants, a significant difference was found in Vitamin D level (p=0,011), while no significant difference was found in B12 and Folate levels. When comparing the vitamin levels of participants in Group 1 and Group 3, a statistically significant difference was found in B12 level (p=0,003) and Folate level (p=0,000), while no statistically significant difference was found in Vitamin D level. When comparing the vitamin levels of participants in Group 2 and Group 3, a statistically significant difference was found in B12 level (p=0,000), Vitamin D level (p=000), and Folate level (p=0,002).CONCLUSION: In light of these findings, routine evaluation of vitamin D levels in UI patients and consideration of supplementation in cases of deficiency may be valuable due to potential benefits. Our study once again confirms the prevalent vitamin D deficiency in the infertile population and its potential negative effects on reproductive health. Although no significant correlation was found between vitamin D and AMH or AF count in the infertile groups in this study, the potential adverse effects of low vitamin D levels on reproductive health at other stages should not be overlooked.While no significant correlation was found between Vitamin B9 levels and antral follicle count (AFC) across all groups, a statistically significant negative correlation was observed between AMH levels and folate levels when considering all participants. Furthermore, folate levels were within normal limits in all groups. Based on these findings, we suggest that routine folate supplementation in these populations may be unnecessary, particularly in the absence of a diagnosed folate deficiency.Regarding serum vitamin B12 levels, significantly low and borderline low levels were detected in DOR and UI patients compared to the control group. In