Enflasyon ve faiz oranları arasındaki uzun dönemli ilişkinin Fisher Hipotezi çerçevesinde değerlendirilmesi: Türkiye uygulaması (2002-2017)
Evaluation of long-term relationship inflation and interest rates in the framework of Fisher Hypothesis: Turkey application (2002-2017)
  1. Tez No: 502364
  2. Yazar: HAKAN TELÇEKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DEĞİRMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Fisher Hipotezi, Bireysel ve Ticari Kredi Faizleri, Talep Çekişli ve Maliyet İtişli Enflasyon, Yapısal Kırılmalı Birim Kök Testi, ARDL Sınır Koentegrasyon Testi, Fisher Hypothesis, Individual and Commercial Credit Interest Rates, Demand-pull and Cost-push Inflation, Structural Break Unit Root Test, ARDL Bound Cointegration Test
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, Türkiye ekonomisi için enflasyon ve faiz oranları arasındaki ilişki ve bu ilişkinin uzun dönemli olup olmadığı incelenmiş ve bu bağlamda Fisher Hipotezinden yararlanılmıştır. Tezin çalışılan dönemi 2002:M1-2017:M10 dönemini kapsamaktadır. Çalışmada, talep çekişli enflasyondan bireysel kredi faizlerine ve maliyet itişli-arz yanlı enflasyondan ticari kredi faizlerine doğru uzun dönemli bir ilişki olup olmadığı araştırılarak Fisher hipotezinin literatürde nadir rastlanan bir yaklaşımla incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışmada yöntem olarak ekonometrik zaman serileri kullanılmış ve ilk olarak Granger Nedensellik analizi yapılmıştır. Daha sonra ise Türkiye ekonomisinde 2000'li yılların başı itibariyle enflasyon hedeflemesine gidilmiş olması nedeniyle ekonomideki bu yapısal kırılma dikkate alınarak Perron (1997) yapısal kırılmalı birim kök testi yapılmıştır. Sonraki aşamada ise değişkenler arasındaki uzun dönemli eşbütünleşme ilişkisini test eden ARDL Sınır testi yapılmış ve yapısal kırılma testi sonrası kırılma noktaları tespit edilerek Sınır testine dâhil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the long term relationship between inflation and interest rates for the Turkish economy was examined and in this context, it was used Fisher Hypothesis. The study period of the thesis contains 2002:M1-2017:M12. In this study, it was aimed to investigate whether the fisher hypothesis was a long-term relationship from demand pull inflation to individual lending rates and from cost push-supply inflation to commercial lending rates, and to examine the fisher hypothesis with a rare approach in the literature. In this study, econometric time series analysis was used and firstly Granger Causality analysis was used. Later on, owing to the fact that it had been made the inflation targeting in Turkish economy as of beginning of 2000's and taking into account the structural break in the economy, Perron (1997) structural break unit root test was carried out. In the next stage, the ARDL Bound test, which tests the long-term cointegration relationship between variables, was carried out and the Breakpoints were determined after the structural break test and was included in the bound test.