Taylor Kuralı çerçevesinde merkez bankaları politika tepkileri, 2000-2012
Monetary policy reactions of the central banks within the Taylor Rule framework, 2000-2012
  1. Tez No: 357474
  2. Yazar: MUSTAFA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Taylor Kuralı, Para Politikası, Enflasyon Hedeflemesi Rejimi, Finansal Baskı Endeksi, Taylor Rule, Monetary Policy, Inflation Targeting Regime, Financial Pressure Index
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 416
Özet
Çalışmada modern para politikası yaklaşımları arasında en popüler yaklaşım olan ve enflasyon hedeflemesi rejimi ile de kayıp fonksiyonundan türetilebildiği için yapısal olarak uyumlu olan Taylor Kuralı farklı bakış açıları/yaklaşımlar çerçevesinde enflasyon hedeflemesi uygulayan ülkeler üzerinde irdelenmiştir. Taylor Kuralı, Clarida ve diğerleri (1999, 2001) tarafından önerilen faiz düzleştirme yaklaşımı çatısında irdelendiğinden, bu çatı ile birebir uyumlu olan ve kısıtsız hata düzeltme modeline dayanan sınır testi (bounds test) yaklaşımı, enflasyon hedeflemesi yapan ülkelere yönelik yapılan analizlerde kullanılmıştır. Çalışmada literatürde nispeten yeni bir yaklaşım olan sınır testi, özellikle uzun dönemli analiz için kullanılmış, değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisinin irdelenmesi ise yine kısmen yeni bir yaklaşım olan Toda Yamamoto testi ile yapılmıştır. Taylor Kuralı yaklaşımı çerçevesinde enflasyon hedeflemesi yapan 28 merkez bankasından verilerine tam olarak ulaşılabilen 23 merkez bankası para politikası farklı değişkenler ele alınarak oluşturulan üç model çerçevesinde incelenmiştir. İlk modelde klasik Taylor Kuralı değişkenleri kullanılmış, ikinci modelde bu değişkenlere ilave olarak açık ekonomiler için klasik Taylor Kuralı'na eklenmesi önerilen kur açığı değişkeni ilave edilmiş ve son modelde ise literatürde bazı çalışmalarda miktar teorisi yaklaşımı çerçevesinde Taylor Kuralı'na eklenen dar tanımlı para arzı açığı değişkeni ilave edilerek modeller oluşturulmuştur. Her bir ülkenin tek tek incelendiği çalışmada, küresel finansal krizi de içerecek şekilde 2000-2012 dönemi seçilmiştir. Ayrıca küresel finansal kriz başlangıç tarihinin tam olarak tespit edilebilmesi için ikinci bölümde finansal baskı endeksine dayalı bir analiz yapılmıştır. Çalışma sonucunda, enflasyon hedeflemesi yapan merkez bankalarının çoğunluğunda kısa vadeli faiz oranlarının klasik Taylor Kuralı değişkenleri, kur açığı değişkeni ve para arzı açığı değişkeni ile uzun dönemli ilişkili olduğu görülmüştür. Kısa vadeli faiz oranı literatürle paralel şekilde klasik Taylor Kuralı değişkenleri olan enflasyon ve çıktı açığı değişkenleri ile daha güçlü bir ilişki sergilemesine rağmen, kur ve para arzı açığı değişkenleri ile zayıf bir ilişki göstermiştir. Nedensellik ilişkileri açısından ise genellikle kısa vadeli faiz oranları ile enflasyon açığı değişkenleri arasında iki yönlü ilişki incelenmiştir. Bu sonuç da enflasyon hedeflemesi uygulayan merkez bankaları için beklenen bir sonuçtur. Küresel finansal kriz kukla değişkeni ise yapılan analizlerde bazı ülkelerde anlamlı çıkmış ve bu ülkelere ilişin modellere dâhil edilmiştir. Bu ülkelerde, küresel finansal krizin para politikasında değişimine neden olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Irving Fisher and Knut Wicksell emphasized the importance of monetary policies to avoid the factors that cause the hyperinflation during the World War I at the initial phase of 20. Century. At the middle of century, Milton Friedman suggested constant growth rate rule lest not repeat the mistakes of the Great Depression in 1929. Reviewing of monetary policies and submitting new approaches to the literacy had been initiated at the middle of 70's, this revolution had continued to 80's and 90's and has had an ongoing structure nowadays. At the end of the century, to smooth the fluctuations on the prices and output some monetary policies, especially Taylor Rule, have suggested by the economists and academicians. These approaches are distinguished from the other monetary policies due to design of policies based on rational expectations and sticky prices theories. In this study, Taylor Rule which suits inflation targeting regime (could be derived from loss function) and most popular monetary policy approach, has been applied to the inflation targeting central banks in the framework of some different academic views. On the other hand, because of analyzing Taylor Rule in the interest rate smoothing framework (Clarida and others, 1999-2001), bounds test based on unrestricted error correction model which is the most compatible econometric test with the interest rate smoothing has been used in the study. On one side bounds test has been used for unearthing the long term relations between short term interest rate and other independent variables, on the other side Toda Yamamoto test has been used to determine the causality among the variables. Among the 28 inflation targeting central banks 23 central banks have been selected to analyze three models that are formed by short run interest rate and different independent variables which have been selected according to the literature within the Taylor Rule framework. The first rule have been constituted by using classic Taylor Rule variables, in the second one the reel exchange rate gap suggested for open economies has been added to classic Taylor Rule variables, and the last model the narrow money supply gap depend on Milton Friedman's Quantity Theory has been put into model. The period 2000-2011 which involves global financial crisis is picked and in the second chapter, an analysis based on financial pressure index has been used for clarifying the actual initial month for the 2007 global financial crisis. According to the results, in the analyze of the most of the inflation targeting central banks there were strong relation between short term interest rate and selected independent variables in the context of Taylor Rule. Compatible with literature, independent variables inflation and output gaps have powerful effects over the short run interest rate; on the other hand reel exchange rate and money supply gaps have a little effect over the short run interest rates. In terms of causality relationship, in a big portion of countries analyzed in this study shows a causality bilateral relationship between short term interest rate and inflation gap. As for this result is an expected outcome for the inflation targetingcentral banks. The dummy in the analysis that represents the global financial crisis was significant in some countries which indicate the monetary policy change during the crisis term, 2007-2012.