Eratna ve Kadı Burhaneddin devletlerinde sosya ekonomi
- Tez No: 502375
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS GÖKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Eratna Devleti, Kadı Burhaneddin Devleti, Sosya Ekonomi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 529
Özet
İlhanlı Sultanı Ebû Saîd Bahadır'a bağlı olarak Anadolu Genel Valisi görevini yürüten Eratna Bey; İlhanlı Sultanı Ebû Said'in ölümünden sonra Türkiye Tarihi Beylikler Döneminde Eratnalılar adıyla bir devlet kurmuştur. Anadolu Selçuklu topraklarının büyük bir kısmına hâkim olarak, güzel ahlâkından ve aynı zamanda sakalının seyrek oluşundan dolayı,“Köse Peygamber”lakabıyla anılan Eratna Bey, Çobanlı Şeyh Hasan'a karşı kazandığı 1343 tarihli Karanbük Zaferi ile Anadolu'yu yeni bir istilâ ve tehlikeden kurtarmıştır. Selçuklular ve İlhanlılardan sonra Anadolu'da hâkimiyet kurmuş olan Eratnalılar, siyâsi, askeri, ilmi, harsi, içtimai ve iktisâdi sahalarda faaliyet göstererek, teşkilatlanmışlar ve müesseseleşmişlerdir. Eratnalılar, bir taraftan Anadolu Selçukluları'nın diğer taraftan da İlhanlıların teşkilât ve müesseselerini almışlar ve bunlara imkânlar dâhilinde yenilerini ekleyerek geliştirmişlerdir. Sivas, Tokat ve Kayseri, Amasya, Amasya, Erzincan, Kırşehir, Niğde, Ankara gibi başlıca Anadolu şehirleri kültürel, sosyal, ekonomi ve bayındırlık alanında yükselişe geçmişlerdir. Bu dönemde Türk-İslam kültürü, edebiyat ve sanat alanında en olgun ve somut ve yerli ürünlerini vermeye devam etmiştir. Eratna Bey döneminde basılan altın para da, ekonomik gelişmenin en önemli göstergesidir. Konya ve Ankara havalisinden Erzurum ve Samsun'dan Kuzey Malatya ya kadar uzanan topraklarda egemenlik kuran Sultan Alâeddin Eratna'nın, 1352 tarihli ölümünden sonra Eratnalılar'in başına geçen dirayetsiz ve zayıf hükümdarla başa geçince,1381 tarihinde Nâib Kadı Burhaneddin Ahmed idareye el koymuş ve Sivas merkez olmak üzere Kadı Burhaneddin adıyla bir devlet kurarak Eratnalılar'a son vermiştir. Kadı Burhaneddin, Eratnalılar döneminde Anadolu'da kurulan siyasi istikrarı ve Eratnalıların hizmet misyonunu devam ettirmeye çalışmıştır.1398 tarihinde Kadı Burhaneddin'in ölümünden sonra Kadı Burhaneddin Devleti'ne ait toprakları Osmanlı Devleti'ne katılmıştır. Tezimizin çalışma konusu, Eratna ve Kadı Burhanedin Devletleri'nin sosya ekonomi durumunun incelenmesi hakkındadır. Eratna ve Kadı Burhanedin Devletleri'nin yaşadığı XIV. Yüzyılda Anadolu, pek çok siyasi, toplumsal ve sosyolojik hareketliliğin meydana geldiği yüzyıl olması nedeniyle, Türk toplumsal hayatındaki en önemli zaman aralığından biri olduğu muhakkaktır. Bu dönemin bilimsel olarak pek çok alanda incelemeye tabi tutulması gerekir. Eratna Devleti ve Kadı Burhaneddin dönemindeki sosya ekonomi hakkında yeterince inceleme ve araştırma yapılmadığı bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tez çalışması ile Eratna ve Kadı Burhaneddin Devletleri döneminde, gelişim ve değişimin dinamiklerini yakalamak ve panoramasını çizebilmektir. Bu nedenle, Eratna ve Kadı Burhaneddin Devletleri dönemindeki sosya ekonomi durumunu doğrudan ve dolaylı etkileyen bilgiler, alanlarına göre tasnif edilerek, dönemin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısı aydınlatılmaya çalışılmıştır. Eratna Devleti öncesi ve sonrası ile Kadı Burhaneddin Devleti dönemindeki sosyal, kültürel ve siyasi olaylar ve olgular birlikte incelenerek, Eratna Devleti'nin kuruluşuna ve sosya ekonomisine etki eden süreçler daha iyi anlaşılması amaçlanmıştır
Özet (Çeviri)
Eratna Bey, who served as the Anatolian General Governor of Ilkhani Sultan Abu Said Bahadır; İlhanlı Sultan Abu Said's death after Turkey Historic Period Eratnalı principalities were founded with the name of a state. As a judge over a large part of Anatolian Seljuk lands, because of his beautiful morality and at the same time the beard is infrequent, Eratna Bey, nicknamed“Köse Prophet”, saved the Anatolia from a new invasion and danger with the Karanbük Victory of 1343 against Shepherd Sheik Hasan. After the Seljuks and Ilkhanids, the Eratnals, who established dominance in Anatolia, political, military, scientific, harsh, social and economic landscapes, organized and institutionalized. The Eratnals took the organizations and institutions of the Ilkhans from the other side of the Anatolian Seljuks on one side and developed them by adding innovations within the possibilities. Anatolian cities have increased in social, economical and public Works. The gold coin printed during the era of Eratna Bey is also an important indicator of economic development. After the death of Sultan Aladeddin Eratna, who ruled from Erzurum and Samsun to the north of Malatya, and the death of the Eratnalians after the death of Eratna in 1352, In 1381, Nâib Kadı Burhaneddin Ahmed took over and set up a state in the name of Kadi Burhaneddin as the center of Sivas and put an end to the Eratnals. Kadi Burhaneddin tried to maintain the political stability established in Anatolia during Eratnalılar period. After the death of Kadi Burhaneddin in 1398, the territory belonging to the Kadi Burhaneddin State participated in the Ottoman State. The study of the Tezimiz is about the examination of the economic situation of Eratna and Kadi Burhanedin Statesmen. The Eratna State and the period of Kadi Burhaneddin emerged as a period when there was not enough investigation and research about the socioeconomy. This thesis is to study the dynamics of development and change during the era of Eratna and Kadı Burhaneddin States and to study its panorama. For this reason, in the era of Eratna and Kadı Burhaneddin States, the information which directly and indirectly affect the economic situation of the society was classified according to its fields and the political, social and economic structure of the period was tried to be clarified. By examining social, cultural and political events before and after the Eratna State, A better understanding of the processes affecting the establishment of the Eratna State and the social ecology has been achieved. Keywors: Eratna State,Kadı Burhaneddin State, Socia economy