Örgütlerde uygulanan motivasyon araçlarının işten ayrılma niyetine etkisi
Effectiveness of motivation tools implemented in organizations on the intention to leave of employment
- Tez No: 502391
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELVER YILDIZ BAĞDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, İşten Ayrılma Niyeti, Motivation, Internal Motivation, External Motivation, Intention to Leave of Employment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Psikolojisi ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Motivasyon, diğer sektörlerde olduğu gibi hazır heton sektöründe de üzerinde durulan önemli konulardan biridir. Çalışanları motive etmek ve örgütlerinde kalmaya devam etmelerini sağlamak kolay bir iş değildir. Motivasyonu ve işten ayrılma niyetini etkileyen birbirinden farklı faktörleri sıralamak mümkündür. Bu çalışmada içsel ve dışsal motivasyon faktörlerinin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla öncelikle literatürdeki konu ile ilgili çalışmalar incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini merkezi Bursa da olan aynı zamanda Bandırma ve Kütahya'da da hizmet veren hazır beton sektöründeki bir örgütün mavi yaka çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmanın bulgularına göre,“Başarıdan dolayı ekstra ücret ödenmesi”,“Yapılan işte başarılı olmak”ve“İzin kullanılması gerektiğinde izin verilmesi”çalışanların motivasyon düzeylerini arttırdığı belirlenmiştir. Elde edilen diğer bir sonuç ise dışsal motivasyon araçlarının, içsel motivasyon araçlarına göre işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinin daha fazla olduğudur. Ayrıca motivasyon ile işten ayrılma niyeti arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna da ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Motivation is one of the important issues accentuated in Ready- Mixed Concrete industry as it is in other sectors. It is not an easy task both to motivate employees and keep them in their organizations. It is possible to list different factors which affect motivation and intention to leave of employment. In this study, the effects of internal and external motivation factors on the intention to leave of employment have been researched. For this purpose, studies on this subject in the literature have been examined first. The sample of this research is constituted with the blue-collar workers of a ready-mixed concrete organization whose head office is in Bursa and also serves in Bandırma and Kütahya. According to the findings of the research, it was determined that employees' motivation levels were increased by“extra payment due to success”,“succeeding at the job”and“giving permission when it is required”. Another result obtained from the research is that external motivation tools have more influence on the intention to leave of employment than internal motivation tools. It was also found that there was a negative meaningful correlation between motivation and intention to leave of employment.