Bergama Ceza İnfaz Kurumu bağlamında suç işleme ve yeniden suç işlemenin toplumsal nedenleri
Social causes of crime and recidivism in the context of bergama penitentiary institution
  1. Tez No: 502393
  2. Yazar: FATİH KIŞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNAL BOZYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suçlu, Yeniden Suç İşleme, Ceza İnfaz Kurumu, Ceza, Cezanın Amacı, Criminal, Recidivism, Penitentiary Institution, Penalty and Punishment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireylerin ilk defa suç işlemeye başlamalarında ve suç işleme davranışlarının ceza infaz kurumu sonrasında tekrarlanmasında etkili olan toplumsal nedenleri tespit etmektir. Bu kapsamda, Bergama M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan suça karışmış 187 kişiye anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen anketlerde elde edilen veriler SPSS ile analiz edilmiş ve sonuçları değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre suçluluk birden fazla olumsuz risk faktörünün bir araya gelmesi ile ortaya çıkmakta ve söz konusu olumsuz risk faktörlerinin artarak devam etmesiyle tekrarlanmaktadır. Araştırma bulgularımız açısından; yirmi beş yaş altında, bekar, eğitim seviyesi düşük, öğrenim hayatını yarıda bırakan, nitelikli ve süreklilik arz eden düzenli bir işe sahip olmayan, ekonomik olarak düşük bir statüde olan, kalabalık ailelerde doğan, ekonomik sıkıntı yaşayan ve olumsuz aile ilişkileri içerisinde yetişen, evden kaçan, aile-arkadaş ve yakın akraba çevresinde suçlu bireyler bulunan, madde kullanımı olan ve göç etmiş bireylerin suç işlemeye başlama noktasında risk altında olduğu saptanmıştır. Tüm bu bulguların yanında suç işledikten sonra ceza infaz kurumunda suçlu alt kültürü içselleştirme düzeyi yüksek olan, ceza infaz kurumunda yeni suç teknikleri öğrenen, ceza infaz kurumu sonrasında maddi sıkıntılar ve işsizlik sorunu yaşayan, toplum tarafından etiketlenen ve dışlanan bireylerin ise yeniden suç işleyerek ceza infaz kurumuna döndükleri saptanmıştır. Araştırmamız açısından önemli bir bulguda ceza infaz kurumlarının suç üreten bir mekan olarak işlevsellik kazanmış olduklarının saptanmasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to identify the social causes that have an effect on individuals to begin committing crime and in the repetition of criminal behaviour after the penitentiary institution. Within this scope, a questionnaire was applied to 187 people who involved in a crime and who are in the Bergama M Type Closed Penitentiary Institution. The data obtained from the conducted surveys were analyzed with SPSS and the results were evaluated. According to the results of the research, the criminality is caused by the combination of more than one negative risk factor; and it is repeated with continuation of these negative risk factors increasingly. In terms of our research findings, it is found that there is a risk of beginning to commit crime for people who have these characteristics: being under the age of twenty five, being single, having low education level, having low economical status, not having a skilled and continuous regular job, suffering from financial difficulties, using drugs, being immigrant, having dropping out of school, having born in a crowded family, having grow in a family with negative relationships, having run away from home, having a criminal individual in family, friends or close relatives circles. In addition to all these findings, it is identified that individuals who have a high level of internalizing the criminal subculture in the penitentiary institution, who learn new crime techniques in the penitentiary institution, who face financial difficulties and unemployment problems after the penitentiary institution and who are labelled and excluded by the society, commit crime again and go back to penitentiary institutions. Another important finding of our research is that the penitentiary institutions become functional as a crime-producing space.