Tîpolojiya lehengê Kurd li çarçoveya nêrînên Joseph Campbell -bi mînakên Rustemê Zal û Memê alan
Joseph Campbell'in fikirleri çerçevesinde Kürt kahramanı tipolojisi -Rustemê Zal ve Memê alan örnekleriyle
  1. Tez No: 502394
  2. Yazar: SAMİ ÇELİKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SHAHAB VALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arketip, Geleneğin Kahramanı, Kahraman'ın Doğuş Miti, Kahramanın Yolculuğu, Monomit IV
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, Joseph Campbell'in kahramana dair fikirleri esas alınarak kürt anlatılarında yer alan iki kahramanın –Rustemê Zal û Memê Alan– analizi yapılmaktadır. Campbell'in monomît olarak bilinen teorisi ve kahramanın yolculuğu şeklinde formülize ettiği tespitleri yolculuğun başlıca onyedi duraktan oluşan izleği ile birlikte ele alınmakta ve sözkonusu iki kahraman örneğine uygulanmaktadır. Monomit teorisinin yanısıra, Otto Rank'ın kahraman'ın doğuş miti ile Lord Raglan'ın geleneğin kahramanı teorilerinden genel olarak söz edilmektedir. Bunun birlikte, kahraman kavramı bir arketip olarak da irdelenmekte ve kahramanın serüveniyle ilintili başlıca arketipler ele alınmaktadır. Kahramanın arketip kavramıyla ilişkili olarak irdelendiği bölüm C. G. Jung ve Joseph Campbell'dan alınan referanslar ile birlikte sunulmaktadır. Bu çalışma teorik yaklaşımları karşılaştırma tutumundan ziyade, önceliği bahsi geçen fikirleri tanıtmaya vermekte ve teori ile özgün örnekler arasında ortak bir bağlam kurup kürt kahramı tipolojisini gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, on the ground of Joseph Campbell's ideas about the hero conception, two heroes from Kurdish narration –Rustemê Zal and Memê Alan– were analysed. Campbell's hero theory which is known as monomyth, and his notable formulation called hero's journey, together with its seventeen stages, were revealed and applied to the samples of both heroes. Along with Campbell's monomyth theory, Otto Rank's hero theory called the myth of the birth of hero, and Lord Raglan's the hero of tradition were introduced in general. Additionally, the conception of hero was discussed as an archetype, and basic archetypes which are in relation with the hero conception were addressed. In the section which the hero conception was dealt together with archetypes, the ideas of C. G. Jung and Joseph Campbell were taken as main references. The study gave a priority to the description of theoretical approaches mentioned above, rather than comparing them, and through building a correlation between the theory and local examples it depicted the typology of kurdish hero. Key Terms: Archetype, Hero of Tradition, Hero's Journey, Monomyth, The Myth Of The Birth Of Hero