Dea Loher'in 'Olgas Raum, Leviathan ve Adam Geist' adlı oyunlarında birey-toplum çatışması
The conflict between the individual and the society in Dea Loher's Olgas Raum, leviathan and Adam Geist
  1. Tez No: 502439
  2. Yazar: NALAN SAKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UĞUR NALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dea Loher, modern theatre, the conflict between the individual and the society, Olgas Raum, Leviathan, Adam Geist
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada çağdaş Alman oyun yazarlarından Dea Loher'in“Olgas Raum, Leviathan ve Adam Geist”adlı oyunları vasıtasıyla birey ve toplum arasındaki çatışma gözler önüne serilmiştir. Giriş bölümünde 20. yüzyıl tiyatrosunun biçim ve içerik yönünden hangi temel özelliklere sahip olduğu kısaca açıklanarak ortaya koyulmuştur. Çalışmamızın kuramsal kısmını oluşturan birinci bölümünde 20. yüzyılda politik bağlamda gelişen önemli tiyatro akımları incelenerek modern tiyatro tarihine kazandırdıkları yeni anlayışlar ve teknikler üzerine geniş çapta bilgi sunulmuştur. İkinci bölümde ise Dea Loher'in hayatının dönüm noktaları belirtilmiş ve tüm oyunlarının içeriklerine kısaca değinilmiştir. Tüm bunlarla beraber yazarın tiyatro estetiği üzerine bilgi verilerek hangi tiyatro akımlarından ve yazarlardan etkilendiği gün ışığına çıkarılmıştır. Çalışmamızın uygulama kısmını oluşturan üçüncü bölümünde ise tüm bu edinilen bilgilerden hareketle yazarın üç oyunu analiz edilmiş, figürlerin topluma dönük yaşadığı iç ve dış çatışmalar geniş bir yelpazeden ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise tüm bölümlerin genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the conflict between the individual and the society has been pointed out in the contemporary German playwright Dea Loher's plays Olgas Raum (Olga's Room, 1992), Leviathan (1993), and Adam Geist (2007). In the introduction, the main features of the 20th century theatre have been briefly explained in terms of form and content. In the first chapter, which constitutes the theoretical part of our study, the most important theatre movements that developed in the political context of the 20th century have been examined, and the new insights and new techniques that these movements gained to the modern theatre history have been touched upon in great details. In the second chapter, the milestones of Loher's life have been mentioned, and the contents of her plays are briefly explained. In addition to all this, the information on the theatre aesthetic of the playwright has been given; the theatre movements and the other playwrights that had an influence on her have been discussed. In the third chapter, which is the main part of the study, the playwright's above-mentioned three plays have been analysed in the light of this acquired information, and the internal and external conflicts which the characters in her plays experienced in the society have been dealt with in accordance with a general framework. In conclusion part, all the other chapters of the study have been evaluated in general sense.