Yardıma muhtaç bireylerin afet kültür düzeyinin ölçülmesi: Gümüşhane ili Kelkit ilçesi örneği
Measuring disaster culture level of needy individuals: Gümüşhane province Kelkit county example
  1. Tez No: 502456
  2. Yazar: ADEM TÜRKEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN KIVANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, Public Administration, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Düşük Gelir, Kültür Düzeyi, Disaster, Poor Income, Culture Level
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Afetler, genel olarak insanlar üzerinde sosyal, fiziksel etkileri ile birlikte tıbbi anlamda bir takım yaralanma ve ölümlerle sonuçlanan, yıkıcı etkilere sahip olduğu görülmekle birlikte, afet sonrası meydana gelen hasarların giderilebilmesi için bireylerin afetle baş edebilme yeteneklerinin geliştirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bunun yanında afet sonrasında meydana gelen hasarlardan en fazla etkilenen kesimlerin ekonomik yetersizliği olan bireyler ile fiziksel olarak engeli olanlar olduğu görülmektedir. Bu bilgiler ışığında yürütülen bu çalışma, yardıma muhtaç olan bireylerin afet kültür düzeylerinin ölçülmesine yönelik olarak Gümüşhane ili Kelkit ilçesinde yaşayan ve rastgele seçilen iki yüz bir denek üzerinden yüz yüze anket doldurma yöntemi ile yapılmıştır. Anket, sekiz demografik soru ile on beş afet kültür düzeyinin belirlenmesine yönelik olarak oluşturulmuş, elde edilen bulgular SPSS, versiyon 24 analiz programına tabi tutularak yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, düşük hane içi gelire sahip olan bireylerin, afet kültür düzeylerinin, yüksek hane içi gelir gurubunda olan bireylere nazaran daha düşük olduğu sonucu elde edilmiştir. Bu sonucun oluşmasında, eğitim seviyesi düşüklüğünün de etkili olduğu sonucuna varılmış olup, kadın deneklerin erkek deneklere nazaran daha düşük afet kültür düzeyine sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Appeared to have devastating impacts, also ending up several injuries and deaths in medical aspect, the disasters have physical , social effects people , thus, it s necessary to raise awareness and improve the each individual „s ability of coping with the disasters . Besides. Ġt turned up that the most affected sectıon from the damages caused by the disasters are individuals having economic inability and being disabled physically. Carried out in the light of above data, this study is performed by face to face filling the survey method on 201,000 test subjects, living in GümüĢhane/Kelkit District and picked up romdomly, so as to measure the disaster culture level of care-seeking individuals . The survey is formed with 8 demographic questions fort he use of determining the 15 disaster culture level of care-seeking individuals and the indications obtanied is processed by SPSS, version 24 Analysis Program. According to the indications, the disaster culture level of individuals having poor income is lower comparing the individuals having higher income . It is concluded that the education level is effective in having the optained results and the disaster culture level of female test subjects is lower than the male subjects.