Çağdaş seramik sanatında çoğaltma yönteminin kullanımı
The use of multiplication methods in contemporary ceramic art
  1. Tez No: 502496
  2. Yazar: AYŞE YEREBAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. EMEL ŞÖLENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çoğaltma, Seramik, Çağdaş Seramik Sanatı, Çoğaltma Türleri, Çoğaltma Yöntemleri
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İlk çağlardan günümüze kadar olan süreçte“çoğaltma”kavramı ve yöntemlerinin kullanıldığı görülmektedir. Uygarlığın başlangıcından beri insanoğlu taklit etme güdüsünün önüne geçememiş, hatta bu güdüyle yapmış olduğu ürünleri çoğaltma ihtiyacı duymuş ve sanata dönüştürmüştür. Çağdaş sanatın başlamasıyla birlikte sanatta ifade araçları çeşitlenmiş, sürekli olarak gelişmiştir. Bu çalışmada çoğaltma kavramı incelenmiş; kopya, yansıma, taklit, temsil, tekrar, reprodüksiyon olmak üzere türlerine ayrılmış, teknik ve kavramsal düzlemde çoğaltmanın ifade biçimleri araştırılmıştır. Beş bölümden oluşan çalışmanın giriş bölümünde çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi ele alınmış; ikinci bölümde, çoğaltma kavramı, tarihsel süreç göz önünde bulundurularak türlerine ayrılmış bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, çoğaltmanın kullanımı, mimarlık, heykel ve resim olmak üzere plastik sanatların içerisinde incelenmiştir. Dördüncü bölümde, seramik sanatında çoğaltma ve yöntemlerinin kullanımı geleneksel, endüstriyel, çağdaş seramik sanatı olarak üç alt başlıkta incelenmiştir. Çağdaş seramik eserler ortaya çıkartılırken, kullanılan şekillendirme yöntemleri üzerinde durulmuş, her bir şekillendirme yöntemi için eserlerini çoğaltarak üreten bazı sanatçılardan örnekler verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise kişisel uygulamalara yer verilmiştir. Bu çalışma, seramik sanatında“çoğaltma”kavramına daha bilinçli bir şekilde bakmayı hedeflerken, her bir çoğaltma türünün eser üzerinde farklı biçimde ele alınabileceği ve yüklediği anlamın seramik sanatındaki etkileri göz önüne alınarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is seen that the concept of“multiplication”and its methods are used in the process from the first ages to the present day. Since the beginning of civilization, human beings have not been able to prevent imitation, and even need to replicate the products they have made with this instinct and transformed into art. Along with the beginning of contemporary art, the means of expression in art have been diversified and it is developed continuously. In this study, the concept of multiplication is examined; the expressive forms of the multiplication in the technical and conceptual plane, which are divided into categories such as copy, reflection, imitation, representation, repetition and reproduction, have been investigated. The purpose, scope and method of studying the introduction part of the five-part research are discussed; In the second chapter, the concept of multiplication has been examined according to its genres, taking into account the historical process. In the third chapter, the use of the multiplication has been examined in the plastic arts, including architecture, sculpture and painting. In the fourth chapter, the use of reproduction and methods in ceramic art has been examined in three sub-sections as traditional, industrial, and contemporary ceramic art. While revealing contemporary ceramic artifacts, the shaping methods used are emphasized and the examples are given from some artists who reproduce their works for each shaping method while multiplying. In the last chapter, personal practice is given. This study is carried out with conscious consideration to the concept of“multiplication ”, taking into consideration the effects of each artifact on ceramic art, which means that it can be handled differently on the work. KeyWords: Multiplication, Ceramic, Contemporary Ceramic Art, Sorts of Multiplication, Methods of Multiplication