Factors influencing customer satisfaction in health care services the case of public and private hospitals in Kurdistan region
Sağlık hizmetlerinde müşteri memnuniyetini etkileyen faktörler Kürdistan bölgesinde kamu ve özel hastanelerde uygulamalı bir araştırma
  1. Tez No: 502516
  2. Yazar: HINDREEN FINDI YOUSIF AL GUL MOHAMMED
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Hizmetleri, SERVQUAL, Health, Healthcare, Health Services, SERVQUAL
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Dünya son zamanlarda kalite ve vurgu konusunda büyük bir ilgi gördü. Sanayi ya da hizmet kuruluşları, son yirmi yılda dikkatleri artıran genel kaliteye ulaşmak yoluyla elde edilebilen rekabet avantajının farkına varmışlardır ve bunun üzerinden bir kalite modeli bulunmaktadır. Kuruluşlar Performansı iyileştirebilir. Hizmet tesisleri genellikle hizmet kalitesini artırmaya çalışır ve müşteri memnuniyet düzeylerini bilmek ve ölçmek ve bu seviyelerdeki olumsuz etkiyi azaltmaya çalışmak istemektedir. Sağlık hizmet kalitesine dikkat çok eski bir fikir, ancak yeni yaklaşım kalite yönetimi programlarını uygulamak için bilimsel yöntemlerin ve modern istatistiksel yöntemlerin kullanılmasıdır. Hastane kalitesi ve sağlık hizmetleri konusu, sağlık hizmetlerinin yönetiminde kilit bir sorundur. Bu konu, hastanelerin, tüketicilerin, doktorların ve bu hizmetlerin sağlayıcılarının idarelerinin dikkatinin odağı haline gelmiştir. Kalite değerlendirmesi ve denetimi konusu, araştırmacılara, yöneticilere ve tüketicilere, özel sektörün oynadığı rolü ve aktif ortağın rolünden dönüşümünü arttırmak için ilgilendiren en önemli konulardan biri haline gelmiştir. kamu sektörünü hastane sektörünün lider liderlik ve liderlik rolüne dönüştürüyor. Hastane hizmetlerinin üretim masraflarının sürekli artmasının yanı sıra özel sektörü bu sektöre daha fazla büyüme ve yatırım yapmaya güçlü bir ivme kazandıracak olan özelleştirmeye ve yatırım teşvikine yönelik resmi eğilimin yanısıra sonuçta, kalite kontrol konusunu ve artan ilgiyi teyit edecek olan bu hizmetler için ödenen fiyat artışı Bu maliyetin sürüş tarafları ve nihayet hastane hizmetleri tüketicisinin artan bilinci ve hakların birliği Genel olarak hizmetler ve özellikle sağlık hizmetleri araştırması, Parasuraman, Zeithaml ve Berry (1985, 1988) tarafından kurulan SERVQUAL Ölçeği kullanılarak yapılan bilimsel araştırma yöntemine dayanmaktadır. . SERVQUAL Ölçeği beş ana boyuttan oluşur: Maddi, Güvenilirlik, Duyarlılık, Güvence ve Empati. Dohuk valiliklerinde kamu ve özel hastanelerde sağlık hizmetlerinin kalitesini ölçmek için (22) ana boyutlarla ilgili alt değişkenlerden oluşan anketin yanı sıra. Çalışma, hastalara sağlanan sağlık hizmetlerinin kalitesinde açık bir zayıflığın yanı sıra, araştırma örneklemindeki kişilerin çeşitli ana değişkenlere göre farklılık gösterdiğini tespit etmiştir.
Özet (Çeviri)
The world has recently witnessed a great interest in quality and its emphasis. Organizations, whether industrial or service, have become aware of the competitive advantage, which can only be achieved through the achievement of the overall quality which has increased the attention over the last two decades and there is a model of quality through which organizations can improve Performance. Service facilities typically seek to improve the quality of their services and are interested in knowing and measuring levels of customer satisfaction and trying to reduce the negative impact on those levels. Attention to the quality of health care is a very old idea, but the new approach is the use of scientific methods and modern statistical methods to implement quality management programs. The issue of quality of hospital and medical services is a key issue in the management of health services. This issue has become the focus of attention by the administrations of hospitals, consumers, doctors and the providers of these services. The subject of quality assessment and control has become one of the most important topics of interest to researchers, administrators and consumers in order to increase the role played by the private sector and its transformation from the role of the active partner of the public sector to the future leadership and leadership role of the hospital sector. As well as the official trend toward privatization and encouragement of investment, which will give the private sector a strong impetus towards further growth and investment in this sector, in addition to the continuous rise in the cost of producing hospital services and as a result the rising price paid for these services, which will make the subject of quality control and confirmation of increasing interest By the driving parties of this cost, and finally the growing awareness of the consumer of hospital services and a partnership of rights The research on the quality of services in general and health services in particular is based on the scientific research method that was carried out using the SERVQUAL Scale, which was established by Parasuraman, Zeithaml , and Berry (1985, 1988). SERVQUAL Scale consists of five main dimensions: Tangibles, Reliability, Responsiveness, Assurance and Empathy. As well as questionnaire consisting of (22) sub-variables related to the main dimensions, in order to measure the quality of health services in public and private hospitals in governorates of Duhok. The study found that there is a clear weakness in the quality of health services provided to patients, as well as a difference in the importance of the persons of the research sample a variety of the main variables.