Kronik hastalığı olan çocuklarda internet kullanımı ile stresle başa çıkma ve problem çözme becerisi ilişkisi
Relation between the skills of overcoming stress and problem solving through internet use in children with chronic disease
- Tez No: 502660
- Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN EVLİYAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Hastalık, İnternet Kullanımı, Stresle Başa Çıkma, Problem Çözme, Yaşam Kalitesi, Chronic Disease, Internet Use, Overcoming Stress, Problem Solving, Life Quality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Kronik Hastalığı Olan Çocuklarda İnternet Kullanımı İle Stresle Başa Çıkma ve Problem Çözme Becerisi İlişkisi Amaç: Çalışmamız Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde izlenen kronik hastalığı olan çocukların internet kullanımı ile stresle başa çıkma ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla yapıldı. Kronik hastalığı olan çocukların interneti hangi yaşlarda, hangi amaçlarla ve nasıl kullandıklarını ortaya koymak; bu davranışlarının stresle başa çıkma ve problem çözme becerilerini nasıl etkilediğini görmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniğinde takip edilen 8-18 yaş grubu kronik hastalığı olan 150 çocuk çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubu olarak genel çocuk kliniğine akut yakınmalar ile başvuran 8-18 yaş aralığında 90 hasta çalışmaya alındı. Araştırma verilerinin toplanmasında bilgi formu ve 3 ölçek kullanıldı: Problem Çözme Becerisi Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği, Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği. Bilgi formu ile çocukların hastalıkları ile ilgili bilgileri, internet-bilgisayar-cep telefonu kullanım amaç ve süreleri, boş vakitlerini nasıl değerlendikleri sorgulandı. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 23.0 paket programı kullanıldı, ki-kare ve F testleri uyulandı. Bulgular: Çalışmamızda çocukların interneti en fazla müzik dinleme-video izleme ve film-dizi izleme amacıyla, en az sıklıkta gazete ve dergi okumak için kullandıkları görüldü. Çocuklar boş vakitlerinde sıklıkla bilgisayar/internet kullanmayı ve televizyon seyretmeyi tercih etmekteydi. Kitap okumak ve spor yapmak ise çocukların boş vakit geçirme tercihinde son sırada yer almaktaydı. Sağlıklı gruptaki çocukların problem çözme becerisinde kaçınma davranışını kronik hastalığı olan çocuklardan daha sık kullandığı görüldü. Çalışmamızda kardeş sayısının fazla olmasının, spor yapmanın problem çözme becerisine olumlu katkısının olduğu görüldü. Sağlıklı gruptaki çocukların stresle baş etmede çaresiz yaklaşımı ve boyun eğici yaklaşımı kronik hastalığı olan çocuklardan daha sık kullandığı gözlendi. Sosyoekonomik olarak kendilerini fakir olarak tanımlayan çocuklarda, okula gitmeyen veya düzensiz giden çocuklarda, ders başarısı orta ve kötü olanlarda stresle baş etmede boyun eğici yaklaşımın daha sık kullanıldığı tespit edildi. İnternette ve bilgisayar başında geçirdikleri süre arttıkça, kitap okuma alışkanlığı olmayanlarda boyun eğici yaklaşımı daha fazla kullandıkları saptandı. Çalışmamızda kronik hastalığı olan çocuklarda, hastaneye yatış sıklığı artışı ile sosyal ve duygusal iyilik hallerinin olumsuz yönde etkilendiği görüldü ve internette geçirilen süre artıkça okul işlevselliğinde azalma olduğu saptandı. Sonuç: Hasta ve sağlıklı çocukların cep telefonu, bilgisayar ve internet kullanım oranları benzer ve yüksek bulundu. Çocukların bilgisayar/internet kullanımları ve televizyon izlemeleri kısıtlanmalı, kitap okuma ve spor yapma alışkanlıklarının desteklenmeli. Bu sayede problem çözme becerileri ve stresle başa çıkmada daha başarılı olacaklarını düşünmekteyiz. Çocukların stresle başa çıkmada daha etkin olabilmeleri için aile ile geçirecekleri zaman arttırılmalı, kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalı ve internet/bilgisayar ile geçirilen zaman kısıtlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Relation between the Skills of Overcoming Stress and Problem Solving Through Internet Use in Children with Chronic Disease Aim: Our study was made to evaluate the relation between the skills of overcoming stress and problem solving through internet use in children with chronic disease followed-up in Çukurova University Faculty of Medicine Balcalı Hospital. The aim was to present the ages, aims and ways of internet use in children with chronic disease and how these behaviours effected the skills of overcoming stress and problem solving. Material and Method: 150 children between the ages of 8-18 followed up in Pediatrics clinic were included in the study. 90 patients between the ages of 8 and 18 referring to general pediatrics clinic with acute complaints were included in the control group. Data form and three scales were used for collecting research data: Problem Solving Skill Scale, Overcoming Stress Styles Scale, Life Quality Scale for Children. Information of the diseases, internet-computer-cell phone use aims and durations and how they spent their free time were questioned for the children with data form. For the statistical analysis of data, SPSS 23.0 package program was used and chi-square and F tests were applied. Findings: In our study, it was observed that children used internet mostly for music, videos and movies and series and least for reading newspapers and magazines. Children frequently preferred to use computer/internet and watch television in their free time. Reading and sports were the final choice of children for spending their free time. It was observed that children in healthy group used avoiding behaviour for problem solving skill more than children with chronic disease. It was observed that the high number of siblings and sports had a positive contribution in problem solving skill. It was observed that the children in the healthy group used desperate approach and submissive approach more frequently for overcoming stress than children with a chronic disease. It was detected that submissive approach was used more commonly for overcoming stress in children who define themselves as poor in socioeconomic terms, don't go to school or have irregular attendance or have medium or poor level of school success. As the time they spend on internet and the computer increases, it was detected that children who don't have reading habit used submissive approach more. In our study, it was observed that as hospitalization prevalence increased, social and emotional wellbeing conditions were affected negatively and a decrease was detected in school functionality as the time spent on internet increased. Result: Cell phone, computer and internet usage ratios were found similar and high in ill and healthy children. Computer/internet use and television watching times should be limited for children and their reading and sports habits should be supported. We think that they would thus be more successful in problem solving skills and coping with stress. Children should spend more time with their families, gain reading habit and the time they spend on the internet/computer should be limited so that they can cope with stress better.