Broyler rasyonlarında kitooligosakkarit (KOS) kullanımının performans, karkas verimi, iç organ ağırlıkları ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri
Effects of chitosanoligosaccharide (COS) on performance, carcass efficiency, visceral organ weights and some blood parameters in broiler chickens
- Tez No: 502669
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF KARSLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Broyler, Biyokimyasal parametreler, İç organ ağırlıkları, Kitooligosakkarit, Performans, Biochemical parameters, Broiler, Chitooligosaccharide, Performance, Visceral organ weights
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Broyler Rasyonlarında Kitooligosakkarit (KOS) Kullanımının Performans, Karkas Verimi, İç Organ Ağırlıkları ve Bazı Kan Parametreleri üzerine Etkileri Bu çalışmada broyler rasyonlarında kitooligosakkarit kullanımının performans, karkas verimi, iç organ ağırlıkları ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkilerini belirlemek hedeflenmiştir. Çalışmada 160 adet (Ross PM3) erkek broyler civciv kullanılmıştır. Her biri 40 adet civcivden oluşan 1 kontrol ve 3 deneme grubu oluşturulmuş ve daha sonra gruplar 4 adet alt gruba bölünmüş ve gruplara da 10'ar adet civciv konulmuştur. I. Grup K (kontrol), II. Grup KOS 50 mg/kg, III. Grup KOS 100 mg/kg, IV. Grup 200 mg/kg KOS olacak şekilde düzenlenmiştir. Deneme 42 gün sürmüştür. Deneme süresince haftalık olarak grupların canlı ağırlık, canlı ağırlık artışları, yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları hesaplanmıştır. Araştırmanın 42. gününde tüm hayvanlar ayrı ayrı tartılmış, her alt gruptan 3'er hayvan rastgele olarak ayırılmış ve kesim öncesi ağırlıkları belirlendikten sonra kesilmiştir. Hayvanların kesiminden hemen önce kan örnekleri alınmıştır. Kan serumlarında total protein, albümin, total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol, glikoz ve trigliserid düzeyleri tespit edilmiştir. Kesilen hayvanlarda sıcak karkas ağırlığı, karaciğer, dalak, kalp, pankreas, taşlık ve Bursa fabricius ağırlıkları belirlenmiştir. Denemenin 2. ve 4. haftalarında CA ve YT üzerine; 2. haftada CAA üzerine pozitif etkileri izlenirken (P0.05). Genel olarak bakıldığında, grupların sıcak karkas, iç organ ağırlıkları, rölatif organ ağırlıkları, bağırsak uzunluğu ve pH'sının istatistiksel anlamda benzer olduğu görülmüştür (P>0.05). KOS katkısı, biyokimyasal parametrelerden trigliserid ve HDL kolesterol değerlerini istatiksel anlamda önemli derecede artırır iken (P0.05). Kitosan oligosakkaritin 50, 100 ve 200 mg/kg olarak yeme ilave edilmesinin; performans ve organ ağırlıkları üzerine olumsuz bir sonuç doğurmaması ve kan HDL kolesterol seviyesini artırmış olması halihazırda antibiyotiklere alternatif olarak araştırılan prebiyotikler içinde yem katkı maddesi olarak kullanılabileceği düşüncesini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Effects of Chitosanoligosaccharide (COS) on Performance, Carcass Efficiency, Visceral Organ Weights and Some Blood Parameters in Broiler Chickens This study aimed to evaluate effects of chitosan oligosaccharide supplementation to broiler diets on performance, carcass efficiency, visceral organ weights and some blood parameters. For this purpose, 160 (Ross PM3) male broiler chicks were used. Each of them including 40 chicks; 1 control and 3 treatment groups were formed and then divided into 4 sub-groups each constituted by 10 chicks. Group I being the control group; Groups II, III and IV were fed with chitosan oligosaccharide supplementation of respectively 50 mg/kg, 100 mg/kg and 200 mg/kg. The whole experimental period lasted 42 days and during this period, body weight, body weight gain, feed consumption and feed conversion rate were measured weekly. At the 42th day of the experiment, all the animals were weighed one by one, 3 animals were randomly selected from each sub-group and slaughtered after determining their weights. Blood samples were collected just before the slaughter and total protein, albumin, total cholesterol, HDL, LDL cholesterol, glucose and triglycerides levels in blood serums were determined. Weights of hot carcass, liver, spleen, heart, pancreas, gizzard and Bursa fabricius of the slaughtered animals were also measured. Denemenin 2. ve 4. haftalarında CA ve YT üzerine; 2. haftada CAA üzerine pozitif etkileri izlenirken (P0.05). In general, hot carcass, visceral organ weights, relative organ weights, intestinal length and pH were found to be statistically similar (P>0.05). Regarding the blood parameters; while COS supplementation significantly increased triglycerides and HDL values (P0.05). The fact that supplementation of 50, 100 and 200 mg/kg chitosan oligosaccharide to broiler diet didn't cause negative effects on performance and organ weights and increased blood HDL level, brought the idea of possibility to use COS as a diet supplement among the prebiotics which are already investigated as an alternative to antibiotics.