Ortaöğretim öğrencilerinin serbest zaman değerlendirme alışkanlıklarının incelenmesi
Investigation of free time evaluation habits of secondary school students
  1. Tez No: 502668
  2. Yazar: FATİH ATİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖÇALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim öğrencileri, serbest zaman, demografik değişkenler, Secondary school students, free time, demographic variables
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yapılan bu araştırmada ortaöğretim öğrencilerinin serbest zaman değerlendirme alışkanlıklarının bazı demografik değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Betimsel araştırma modeline göre gerçekleştirilen çalışmaya 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında Kırıkkale ilinde bulunan ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 743 kız ve 358 erkek olmak üzere toplam 1101 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde araştırmacı tarafından geliştirilen“Ortaöğretim Öğrencilerinin Serbest Zaman Düzeyleri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde Independent t Test ile One-Way ANOVA analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonunda ortaöğretim öğrencilerinin serbest zamanlarını değerlendirme düzeylerinin öğrenim görülen sınıf, cinsiyet, değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç olarak, ortaöğretim öğrencilerinde demografik değişkenlerin genel anlamda serbest zaman etkinliklerine katılım düzeyini etkilemediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the free time evaluation habits of the secondary school students according to some demographic variables. A total of 1101 students 743 girls and 358 boys studying in secondary education institutions in the province of Kırıkkale participated in the study conducted according to the descriptive research model in the 2016-2017 education year. In the data collection period of the study,“Free Time Levels of Secondary School Students”developed by the researcher was practised. Independent t Test and One-Way ANOVA analyzes were used in the statistical analysis of the data gathered in the study. As a result of the study, it was found that the level of evaluation of the free time of secondary school students showed statistically significant difference according to variables of the grade, gender and education (p 0.05). As a result, it is possible to say that the demographic variables in secondary school students do not affect the level of participation in free time activities in general.