Nature and the human standpoint in Kant's critical philosophy
Kant'ın eleştirel felsefesinde doğa ve insan perspektifi
  1. Tez No: 502760
  2. Yazar: MERT KİREÇCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇIRAKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kant, doğa, insan perspektifi, mekanizma, teleoloji, Kant, nature, human standpoint, mechanism, teleology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma Kant'ın Kopernikçi devrimininin sonucu olan“doğa”kavramının içeriğini açımlamayı hedeflemektedir. Öncelikle, öznenin doğa deneyimine olan etkin katkısı Saf Aklın Eleştirisi bağlamında serimlenecektir. Nedensellik ilkesinin (İkinci Deneyim Analojisi) düzenleyici bir ilke olduğu savlandıktan ve a priori bir kavram olarak“doğa”nın sınırları çizildikten sonra saf aklın neden kaçınılmaz olarak kendisiyle çelişkiye düştüğü sorgulanacaktır. Saf aklın üçüncü antinomisi, yani doğanın mekanizması ile insan özgürlüğü arasındaki çatışma, bağlamında antinomilerin kaynağının insanın bilişsel yetilerindeki ikilik olduğu gösterilerek bu ikilikten doğan insan perspektifi düşüncesine değinilecektir. İnsan perspektifi Kant'ın eleştirel felsefesinin hem temeli hem de sonucu olarak ıraladıktan sonra doğanın mekanizması ile erekselliği düşünceleri arasındaki çatışma ele alınacaktır. Ereksel yargı antinomisi ve çözümü konusundaki tartışmalar irdelendikten sonra Kant'ın çözümünün görüsel bir anlama yetisine başvurduğu gösterilecektir. İçkin bir eleştiri sonucunda çözümün eleştirel felsefenin sınırlarını ihlal ettiği gösterilmeye çalışılacak ve antinominin çözümsüzlüğünün eleştirel felsefe açısından sonuçları değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explicate what“nature”means after Kant's Copernican Revolution. First of all, a presentation of the active contribution of the subject to the experience of nature, within the context of Critique of Pure Reason, will be offered. After discussing the regulative status of the principle of causality (the Second Analogy of Experience) and delineating nature as an a priori concept, the question why pure reason inevitably falls into contradiction with itself will be our central concern. The third antinomy of pure reason, i.e. the conflict between mechanism of nature and human freedom, will be discussed as a case. The source of antinomies will be found in the duality of cognitive powers, and the standpoint that arises from this heterogeneity will be presented as the human standpoint. The idea of the human standpoint will be characterized as both the core and the outcome of Kant's critical philosophy. Then, the antinomy between the mechanical and teleological conceptions of nature, namely the antinomy of teleological judgment will be presented. After an analysis of the debates surrounding Kant's solution to the antinomy, his solution will be identified as one that applies the concept of an intuitive understanding. Through an immanent critique, the solution will be presented as one that transgresses the boundaries of critical philosophy. Finally, the implications of the failure of solution for the critical system will be discussed.