Evde bakım sürecinin ve nakdi yardımın oto-etnografik yöntem ile değerlendirilmesi
The evaluation of home care processes and financial aid via oto-ethnography
- Tez No: 502767
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NAHİDE KONAK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyoloji, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: Nakdi Yardım Deneyimi, Toplumsal Cinsiyet, Ataerkillik, Bakım Emeği ve Yeniden Üretim, Financial Aid Experience, Gender, Patriarchy, Domestic Labor and Reproduction
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türkiye'de bir başkasının daimi bakımına ihtiyaç duyan fertlerin bakımına yönelik çeşitli politikalar geliştirilmiştir. Bunlardan biri bu tezin araştırma konusunu da teşkil eden 2006 yılından itibaren kurum bakımına alternatif bir model olarak gelişen evde bakım hizmeti ve aylık nakdi yardım uygulamasıdır. Bu araştırmanın temel amacı, evde bakım verme deneyimini ve yürürlükte olan nakdi yardım uygulamasını oto-etnografik araştırma yöntemini kullanarak, kendim ve kız kardeşimin yedi yıllık deneyimlerinden yola çıkarak ve bu deneyimleri konuya yönelik alan yazın alanı ile ilişkilendirerek irdelemektir. Bu araştırmada oto-etnografi çeşitlerinden“çağrışımcı”oto-etnografiden ziyade“analitik”oto-etnografi çeşidi temel alınarak analiz, yorum ve yazım gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın literatüre birinci katkısı, geleneksel olarak ölüm ve boşanma gibi dramatik olayları işlemede kullanılan oto-etnografi, bu çalışmada evde bakım süreci ve nakdi yardım ödeme etkilerinin değerlendirilmesinde ilk kez kullanılmıştır ve sonuç olarak oto-etnografi araştırma türü Türkiye'de bu tez çalışmasında kullanarak sosyoloji disiplini içinde tanıtılmıştır. Bu da çalışmanın en temel özgünlüğüdür. v Konuya yönelik diğer araştırmacıların tersine, bu konuda yapılmış çalışmalar arasında konuyu deneyimleyip araştırmasını deneyimi üzerine temellendiren, araştırdığı konudan bizzat etkilenen bir araştırmacı kimliğiyle literatürde yer almak, bu tezin önemli adımlarından birisidir denebilir. Bu bağlamda, çalışmanın literatüre ikinci katkısı olarak, oto-etnografik araştırma sürecinin benim“sosyolojik tahayyül”yeteneğimin gelişmesinde tahmin ettiğimden daha fazla bir katkısı olduğunun altını çizmek isterim.
Özet (Çeviri)
In Turkey, some policies concerning individuals who require permanent care have been developed. One of the policies, the subject matter of this thesis, is the home care services and related monthly financial aid payment program, which has been developed as an alternative to the institutional care since 2006. The main purpose of this study is to evaluate home care delivery experiences and financial aid practices by utilizing oto-ethnographic methods based on my and my sister's seven-year home care delivery experiences and relating these experiences with the literature. In this research,“analytic”oto-ethnography rather than“evocative”otoethnographic type was utilized within the processes of analyses, evaluation and writing. The first contribution of this study to the literature is that the oto-ethnography, which has been utilized traditionally while studying dramatic events such as death and divorce, was used for the first time for evaluating home care delivery experiences and financial aid practices, thus, it was introduced within the sociology discipline in Turkey. This is the most fundamental uniqueness of this thesis. vii In contrast to other researchers, who engaged with the same subject matters but collected their data from others' experiences of home care delivery and financial aid supply, grounding my research on my own experiences of home care delivery and financial aid supply can be seen one of the important step. In this process, I want to underline the fact that oto-etnographic research process has been contributed a lot to my ability to imagine a given subject sociologically more than I expected. In this context, the second contribution of this study is related to my realization that the otoethnography can be one of the effective methods in the development of sociological imagination.