İlkokul 1. sınıf öğrencilerinin epistemolojik inançlarının incelenmesi
Examination of the first-year primary school students'epistemological beliefs
  1. Tez No: 502972
  2. Yazar: ÇAĞLA YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ EKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Epistemolojik İnanç, İlkokul, Hayat Bilgisi, Nitel Araştırma, Epistemological Beliefs, Primary School Students, Life Sciences, Qualitative Research
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın genel amacı ilkokul 1. sınıfta öğrenim görmekte olan öğrencilerin epistemolojik inançlarının incelenmesidir. Araştırmada ayrıca, öğrencilerin epistemolojik inançlarına bağlı olarak okula gelme nedenlerini, elde ettikleri bilgileri kullanıp kullanamadıklarını ve okul kavramına dair sahip oldukları bilgi ve düşünceleri Hayat Bilgisi dersi Okulumuzda Hayat ünitesi kapsamında incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada nitel araştırma yaklaşımı tercih edilmiştir. Konunun derinlemesine incelenmesini sağlamak ve ayrıntılı bilgiye sahip olmak amacıyla özel durum yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında Trabzon ilindeki Söğütlü İlkokulu'nda uygulanmıştır. Araştırmaya 1.sınıfta eğitim almakta olan 15 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin 8'i kız 7'si erkektir ve öğrenciler 7 yaşındadır. Konuya ve amaca uygun olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu oluşturulmuştur. Araştırma için hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formunun geçerlik ve güvenirliğini sağlamak amacıyla uzman görüşü alınmıştır ve 7 öğrenci ile pilot uygulama yapılmıştır. Öğrencilerle gerçekleştirilen çalışmada, ulaşılan veriler nitel yaklaşımda içerik analizi tekniklerinden olan sürekli karşılaştırmalı veri analizi ile yapılmıştır. Araştırmaya katılan 1. sınıf öğrencilerinin epistemolojik inançları Hayat Bilgisi dersi Okulumuzda Hayat Ünitesi kapsamında incelendiğinde, gelişmiş epistemolojik inanca sahip öğrencilerin okula gelme nedenlerinin bilgiyi elde etmek ve bunu gelecekte kullanmak olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to examine the epistemological beliefs of the first-year primary school students. The research also examines the reasons why students attend the school, whether they use the knowledge that they acquire from the school and formation of their perception of school as part of life sciences course and their life at school unit in relation to their epistemological beliefs. Based on qualitative approach, the research employs specific case method to develop a comprehensive subject-matter analysis and obtain deep knowledge in its inquiry. The research was carried out at Sögütlü Primary School in Trabzon province. The sample was composed of 15 primary school students consisting of 8 females and 7 males who are 7 years old. In accordance with the research and consultation with expert opinions, the validity and reliability of the interview forms were also tested with 7 students in a pilot research. The research also employed content analysis and continuous comparative data analysis to interpret the findings of student interviews. When epistemological beliefs of the 1st year students were examined together within the scope of Life at School Unit, the research revealed that a great deal of students who have sophisticated epistemological beliefs attended the school with the aim of accessing the knowledge and used it in the future.