İlkokul 1. sınıf öğrencilerinin okula uyum ve okula hazır bulunuşluklarının değerlendirilmesi
Evaluation of the adaptation and readiness of 1st grade primary school students to scholl
- Tez No: 697233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY CANBULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okula uyum, okula hazır bulunuşluk, ilkokul birinci sınıf, School compliance, school readiness, primary school student
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul birinci sınıfa başlayan öğrencilerin okula uyum ve okula hazır bulunuşluk düzeylerini cinsiyet, yaş ve okul öncesi eğitim alıp almama durumlarına göre değerlendirmektir. İlkokul yılları okul başarısı için önemlidir. Yapılan araştırmalar, ilkokula uyumun akademik ve sosyal başarıyı etkilediğini göstermiştir. Bu nedenle okula uyum ve okula hazır bulunuşluğu inceleyen çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu İzmir ili Bornova ilçesindeki devlet ilkokullarında okuyan 362 ilkokul 1.sınıf öğrencisi ve bu öğrencileri okutan 38 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada, ilkokul 1.sınıf öğrencilerinin okula hazır bulunuşluklarını belirlemek amacıyla“İlkokula Hazır Bulunuşluk Ölçeği”(Canbulat ve Kırıktaş, 2016), okula uyumlarını belirlemek amacıyla“Okula Uyum Ölçeği”(Özarslan, 2014) ve demografik bilgileri belirlemek için kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizi, betimsel istatistikler (ortalama, standart sapma) Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis H Testi, Bağımsız Gruplar t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Pearson Korelasyon Katsayısı ve çoklu regresyon analizi kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda, ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin okula hazır bulunuşluk ve okula uyum düzeylerinde cinsiyete göre anlamlı fark bulunamamıştır. Okul öncesi eğitim alan ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin okula uyumları ve okula hazır bulunuşlukları, okul öncesi eğitim almayan ilkokul 1. sınıf öğrencilerinden yüksek düzeydedir. 69-71 aylık ve 72 ay üzeri olan öğrencilerin okula uyum ve hazır bulunuşlukları, 60-68 aylık öğrencilerden yüksek bulunmuştur. Ayrıca 72 ay üzeri olan öğrencilerin okula uyum ve okula hazır bulunuşlukları 69-71 aylık öğrencilerden daha yüksek düzeydedir. Ayrıca, okula uyum ve okula hazır bulunuşluk arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to evaluate the school compliance and school readiness levels of the students who start the first grade of primary school according to their gender, age, and whether they have received pre-school education. Primary school years are important for school success. Studies have shown that school compliance affects academic and social success. For this reason, there is a need for studies examining school compliance and school readiness. Survey model was used in the research. The sample group of the research consists of 362 primary school 1st-grade students studying in public primary schools in Bornova district of İzmir province and 38 class teachers who teach these students. In the study, the“Primary School Readiness Scale”“ (Canbulat ve Kırıktaş, 2016) was used to determine the school readiness of primary school 1st grade students, ”School Compliance Scale" (Özarslan, 2014) to determine their school compliance, and a personal information form was used to determine their demographic information. The analysis of the data in the study was carried out using descriptive statistics (mean, standard deviation), Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H Test, Independent Sample T-Test, One-Way Analysis of Variance, and Pearson Correlation Coefficient and multiple regression analysis. As a result of the research, no significant difference was found according to gender in the school readiness and school compliance levels of primary school first-grade students. School compliance and school readiness of primary school 1st-grade students who receive pre-school education are higher than that of primary school 1st grade students who do not receive pre-school education. School compliance and readiness of students aged 69-71 months and over 72 months were found to be higher than students aged 60-68 months. In addition, the school compliance and school readiness of the students who are over 72 months old are at a higher level than the students 69-71 months old. In addition, a positive and moderately significant relationship was found between school compliance and school readiness.