Kronik bel ağrılı hastalarda konvansiyonel fizik tedavinin kinezyofobi, depresyon ve uyku kalitesi üzerine erken dönem etkisi
Short term effects of conventional physiotherapy on kinesiophobia, depression and sleep quality in patients with chronic low back pain
- Tez No: 502979
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRZAT ÇOĞALGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik bel ağrısı, Kinezyofobi, Uyku kalitesi, Depresyon, Ultrason, Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu, Hotpack, Chronic low back pain, Kinesiophobia, Sleep quality, Depression, Ultrason, Transcutaneous electrical nerve stimulation, Hotpack
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışmamızda kronik ağrı tedavisinde sıklıkla kullanılan fizik tedavi modaliteleri olan hotpack, US ve TENS kombinasyonunun kronik bel ağrısı olan hastalarda, kinezyofobi, depresyon ve uyku kalitesi üzerine erken dönem etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya kronik bel ağrısı olan 80 hasta alındı. Çalışmaya dahil olan tüm hastaların bel bölgesine hotpack, US, TENS tedavisi uygulandı. Hastaların tedavi öncesi ve sonrasındaki ağrı düzeyi Vizüel Analog Skala ile değerlendirildi. Kinezyofobi derecesinin belirlenmesinde Tampa Kinezyofobi Ölçeği, uyku kalitesinin değerlendirilmesinde Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, psikolojik durumun değerlendirilmesinde Beck Depresyon Ölçeği kullanıldı. Çalışamaya alınan hastaların 43'ü kadın, 37'si erkekti. Tedavi sonunda ağrı, kinezyofobi, uyku kalitesi ve depresyon düzeylerinde anlamlı derecede düzelme gözlendi. Sonuç olarak; kronik bel ağrılı hastalara uygulanan konvansiyonel fizik tedavinin ağrı düzeyi, kinezyofobi ve depresyonu azalttığı, uyku kalitesini erken dönemde artırdığı söylenebilir. Fakat bu etkinin ne kadar süreyle devam ettiğinin araştırıldığı daha geniş seriler ile yapılacak kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the effect of hotpack, US and TENS which are frequently used in chronic pain treatment, on early kinesiophobia, depression and sleep quality in patients with chronic low back pain. In this study, we included 80 patients with chronic low back pain. All patients included in the study were treated with hotpack, US, TENS on the waist region. Patients pain levels were assessed by Visual Analog Scale before and after treatment. The Tampa Kinesiophobia Scale was used for determining the degree of kinesiophobia, the Pittsburgh Sleep Quality Index for assessing sleep quality, and the Beck Depression Scale for assessing phychological status. 43 of the patients participating in the study were female and 37 were male. At the end of the treatment, pain, kinesiophobia, sleep quality and depression levels evaluated was improved significant level. As a result, conventional physical therapy applied to patients with chronic low back pain can be said to reduce pain level, kinesophobia and depression, and improve sleep quality in the early period. There is need for more controlled studies to determine how long this effect continues and treatment satisfaction according to the diagnosis.