Sıçanlara periferal adropin uygulamasının hipotalamik hipofizer adrenal aks üzerine etkisi
The effect of peripheral adropine application to rats on hypothalamic pituitary adrenal axis
  1. Tez No: 503065
  2. Yazar: MUSTAFA CAN GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCER NACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Adropin, HPA Aksı, Hormon, İnflamatuvar, Stres, Adropin, HPA Axis, Hormone, Inflammatory, Stress
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Sıçanlara Periferal Adropin Uygulamasının Hipotalamik Hipofizer Adrenal Aks Üzerine Etkisi Amaç: Hipotalamik hipofizer adrenal (HPA) aksının, stres ve inflamatuvar faktörlere verilen yanıtlar gibi birçok görevi vardır. Vücuttaki primer stres yanıt sistemidir. Adropin enerji homeostazı ile ilişkili gen tarafından kodlanan peptid yapıda bir hormondur. Bu çalışmada adropin hormonunun HPA aksı üzerine etkileri biyokimyasal ve histopatolojik düzeyde incelenmiştir. Materyal Metot: Çalışmada 32 adet Wistar Albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar eşit olarak 4 gruba (n=8) ayrıldı. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı, sham grubuna adropin çözücüsü verildi. Tedavi gruplarına ise 4 µg/kg ve 40 µg/kg dozlarda intraperitoneal adropin uygulandı. Çalışma 10 gün sürmüştür ve 11. gün hayvanlar sakrifiye edilerek ilgili dokular toplanmıştır. Bulgular: Adropin uygulanan gruplarda plazma örneklerinden ölçülen kortizol, epinefrin, noradrenalin ve serotonin değerlerinde azalma saptanırken, dopamin değerlerinde artma görüldü. Melatonin ve aldosteron düzeylerinde önemli değişiklikler saptanmadı. Sonuç: Sonuçlarımız adropin hormonunun HPA aksı üzerine etkileri olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
The Effect of Peripheral Adropine Application to Rats on Hypothalamic Pituitary Adrenal Axis Purpose: Hypothalamic pituitary adrenal (HPA) axis has many missions such as responses to stress and inflammatory factors. HPA is the primary stress response system. Adropin is a peptid structured hormone coded by energy homeostasis related gene. In this study biochemical and histopathologic effects of adropine hormone on HPA axis were examined. Material and Method: Thirty two (32) Wistar Albino male rats were used in the study. The rats were separated into 4 equal groups (n=8). The control group did not receive any applications; and the sham group was given adropin-dissolvent. Adropine was administered intraperitoneally to the treatment groups at doses of 4 μg/kg and 40 μg/kg. The study lasted 10 days. On the 11th day, the animals were sacrified, and relevant tissue samples were collected. Findings: While cortisole, epinephrine, noradrenaline and serotonin levels decreased, contrary dopamin levels increased. There were no important changes on melatonin and aldosterone levels. Conclusion: Our results showed that adropin hormone has effects on HPA axis.