Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde akran değerlendirmesinin öğrencilerin yazma kaygısına etkisi
The effect of peer evaluation on students' writing anxiety in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 503120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT GÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akran değerlendirmesi, dönüt, kaygı, yabancılara Türkçe öğretimi, yazma kaygısı, Peer evaluation, feedback, anxiety, teaching Turkish to foreigners, writing anxiety
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma ile yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde akran değerlendirme uygulamasının yazma kaygısına etkisi ve öğrencilerin yazma kaygısı bağlamında akran değerlendirmesine yönelik görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Karma yöntemin kullanıldığı çalışmada, nicel verilerin elde edilmesi amacıyla“Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenenlere Yönelik Yazma Kaygısı Ölçeği”, nitel verilerin toplanmasında ise görüşme sorularından yararlanılmıştır. Tek denekli desenin kullanıldığı araştırmanın örneklemini Ankara'da Türkiye Diyanet Vakfına bağlı Sosyal Destek ve Eğitim Merkezinde yabancı dil olarak Türkçe öğrenen C1 kurundaki 24 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel boyutuna ilişkin verilerin toplanmasında ise ifade edilen öğrencilerden 10'u ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen nitel veriler, iki kodlayıcı tarafından incelenmiş ve yanıtlar içerik analizi yöntemiyle analiz edilerek çalışmaya eklenmiştir. Elde edilen nicel veriler ise yüzde frekans ve bağımlı örneklemde t- testi ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, ön test-son test uygulaması ve görüşme sorularından elde edilen veriler göz önünde bulundurularak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, yabancı dil olarak Türkçe öğrenen C1 düzeyindeki öğrencilerin yazılı anlatım becerisine ilişkin kaygı düzeylerinin son testte azaldığı belirlenmiştir. Nicel verilerle elde edilen sonuçlara bakıldığında akran değerlendirmesinin öğrencilerin yazma kaygısına yönelik anlamlı düzeyde farklılık oluşturduğu ve yazma dersinde gerçekleştirilen akran değerlendirme uygulamasının öğrencilerin yazma kaygısını azalttığı saptanmıştır. Ayrıca yapılan görüşmelerde de akran değerlendirme uygulamasının yazma kaygısını azalttığı ve yazılı anlatım sürecini genel olarak olumlu etkilediği sonucuna varılmıştır. Buna karşın kimi öğrencilerin, değerlendiricinin özellikleri, yazma konusu ve yazıdaki hatalarının başkaları tarafından görülmesi gibi nedenlerle akran değerlendirme uygulamasından kaygı duyduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlardan hareketle, akran değerlendirmesinin kaygıya sebep olan yönleri çözümlenerek yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlere yönelik yazma derslerinde kullanılması oldukça yararlı olacaktır. Ayrıca öğrenci ihtiyaçları göz önünde bulundurularak gerçekleştirilen akran değerlendirme uygulaması ile öğrencilerin yazma ve yazılı bir metni değerlendirme becerilerinin gelişimine daha çok katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The effect of the application of peer evaluation at teaching Turkish as a Foreign Language on students' writing anxiety and students' opinions on writing anxiety about peer evaluation has been tried to be defined in this study. Writing anxiety scale for the students who learn Turkish as a foreign language has been utilized in order to get quantitative data for the study in which combined method has been used. On the other hand, interview questions have been made use of to collect qualitative data. The sample of the study includes 24 students at C1 level who learn Turkish as a foreign language at Turkish teaching centre bounded to Turkish Religious Foundation in Ankara. Ten students have been interviewed with to collect data for the qualitative dimension of the research. The qualitative data collected has been examined by two encoders and the answers have been added to the study without being changed. The quantitative data collected has been analyzed with T_test. The results have been looked through taking into consideration the data collected from pre-test and post-test application and the interview questions. At the end of the research, it has been found that the students' anxiety level of writing skill has decreased. Besides, it has been found that according to the results collected through the quantitative data, peer evaluation creates considerable difference on students' writing anxiety and peer evaluation application reduces students' writing anxiety. Furthermore, it has been found that peer evaluation application reduces students' writing anxiety and affects their learning process positively according to the interviews. However, the person who evaluates students' writing has stated that some students are anxious about this application because of writing topic and the possibility that their mistakes might be seen by other people. That's why, given the positive sides of peer evaluation, it will be beneficial to use it at teaching Turkish as a foreign language lessons by analysing the drawbacks of peer evaluation that might cause anxiety on the students. A peer evaluation application which will be prepared taking into consideration students' needs can contribute to students' skills of writing and evaluating of written texts.